Kako je igrati proti Federerju?

Vsak igralec si želi, da bi imel čim več takšnih dvobojev. Na žalost nisem pokazal tenisa, kot sem ga sposoben. Letos sem igral že na višji ravni, tokrat pa sem storil korak nazaj. Morda je bilo tako zaradi atmosfere, saj sem igral proti največjemu vseh časov, kar je po eni strani razumljivo, po drugi pa mi gre že malo na živce, da ne pokažem takšnega tenisa, kot sem ga sposoben. V tretjem nizu sem bil veliko boljši kot v prvih dveh, zato je bil rezultat bolj enakovreden. Ne trdim, da bi z boljšo igro Federerja lahko premagal, a lahko bi imela daljšo tekmo.

Ste imeli do Federerja morda preveč spoštovanja?

Če bi trdil, da ne gojim spoštovanja do Federerja, bi bilo malo smešno. Vsak igralec, tudi Đoković in Nadal, ga zelo spoštujeta in imata malo treme, zato ni čudno, da sem jo imel tudi jaz. Mogoče je bilo preveč stvari, ki so vplivale name, na koncu pa je prišla ven povprečna igra. Boril sem se, kolikor sem se lahko. Končni rezultat niti ni takšen problem, ampak bolj slaba igra.

Za vami je avstralski del sezone. Kako bi ga ocenili?

Premagal sem dva igralca iz elitne petdeseterice, to sta Jarkko Nieminen in Radek Štepanek, kar je velik uspeh. Zraven sem premagal še nekaj igralcev iz najboljše stoterice. Mislim, da sem si zaslužil več točk za lestvico ATP, glede na igralce, ki sem ji premagoval. Na žalost nimam sreče z žrebom. Na skoraj vseh grand slamih v drugem krogu dobim igralca, ki je med najboljšimi desetimi, proti katerim je težko pričakovati, da jih bom premagal. Čakam, da bom kdaj igral tudi s kakšnim kvalifikantom. Recimo sedaj bosta v tretjem krogu med seboj igrala dva srečna poraženca kvalifikacij, eden od njiju pa bo v četrtem krogu.

Spisek najboljših igralcev, ki so vam stali nasproti, pa je že precej dolg.

Pomeril sem se praktično z vsemi, z izjemo Murrayja in Nadala. Igral sem z Đokovićem, Federerjem, Ferrerjem, Tsongajem, Berdychom, Wawrinko, Gasquetom… Nihče od njih ti ne podari zmage, veliko pa je odvisno tudi od turnirja. Na grand slamih so vsi maksimalno pripravljeni in motivirani, zato je veliko težje dobiti tri nize, kot če se z njimi pomeriš na turnirju ATP 250, kjer z glavo niso povsem pri stvari.

Kako bi jih primerjali?

Najbolj stabilen je Đoković, ki naredi najmanj napak. Federer je izjemno agresiven in ima najboljši forehand na svetu. Nikoli tudi ne veš, kam bo serviral. V predvidevanju nasprotnikovega servisa sem sicer precej dober, a Rogerja ne morem nikoli prebrati. Potem Gasquet stoji šest metrov za črto in misliš, da ne more storiti ničesar več, nakar mu uspejo takšni udarci, da lahko samo gledaš. Berdych je zelo agresiven in ima verjetno najmočnejše udarce med vsemi, a je precej nekonstanten. Proti Ferrerju pa si moraš priboriti vsako točko. Res je pravi profesionalec. Nima pretiranega talenta niti višine, a je največji garač med vsemi, zato ga zelo spoštujem.

Kakšni pa so zasebno?

Vsi so zelo na mestu, a se držijo bolj zase. So takšne zvezde, da jih ljudje ne pustijo pri miru, zato jim je zelo težko. Tukaj sem že pet dni, pa sem Rogerja prvič videl šele pred tekmo. Po koncu tekme mi je zaželel dobro sezono ter naj še naprej vztrajam. Vedno se pogovarjam tudi z Đokovićem, saj ga poznam še iz mladinskih časov.

Kam odhajate po Melbournu?

Zdaj se vračam v Slovenijo. Prihodnjo sredo grem na challenger v Heilbronn, potem pa v Kranj na Davisov pokal. Zaenkrat sem edini, ki sem se odzval vabilu v reprezentanco. Upam, da bomo zbrali štiri igralce, da bomo lahko igrali.