Čeprav od malih rok plete po strunah, je dolgo trajalo, preden je pregnala vse strahove, ki jih danes kanalizira skozi in v svojo glasbo. Violino je začela igrati pri šestih, kitaro pri osmih letih. Leta 2003 je pri triindvajsetih letih diplomirala iz obeh inštrumentov. Medtem ko se je preizkušala v različnih skupinah, se je borila s fobijo pred (javnim) petjem in si v zaklenjeni sobi prirejala solo karaoke z Nino Simone in Edith Piaf. Ko je v drugi polovici dvajsetih letih le spustila prvinski krik iz sebe, je odprla vrata in v čvrstem kombu z bobnarjem Danielom Maieleujem Woodom in multiinštrumentalistko Mally Harpaz stopila na solistično pot. Po Clinic, Franz Ferdinand in Arctic Monkeys jo je agilna založba Domino poslala v orbito kot še eno svoje novo odkritje. Mediji in dobršen del kritikov so takoj zagrabili in tudi občinstvo jo je posvojilo kot nov up. Iz anonimne klasično izobražene glasbenice je tako zrasel eden najbolj vročih obrazov aktualnega britanskega novega rocka, za katerim se skriva podivjana zver na kitari in tiha princesa.

Z novo ploščo One Breath se je Anna Calvi damsko izmaknila zagati drugega albuma, ki v ustvarjalni karieri vsake vzhajajoče zvezde predstavlja pomembno prelomnico. Teža fame je ni zlomila. Sloves po prvencu jo je pravzaprav razbremenil. Odložila je odvečno prtljago in zadihala s polnimi pljuči. One Breath v primerjavi s solo prvencem zapiha kot crescendo njene ustvarjalne rasti.

Uspeh je Anni Calvi omogočil, da je pri snemanju drugega albuma vključila širok krog sodelavcev. Z dirigentko Fiono Brice je oblikovala bogate aranžmaje njej ljubih godal, ki se čarobno ujamejo z njenim mračnim rockom. S producentom Johnom Congletonom je izpilila zvočno podobo minimalistično spisanih pesmi, ki so bogato zabeljene z orkestracijo in plejado drugih inštrumentov, od vibrafona, harmonija in marimbe do basovskega mooga, drugih klaviatur in elektronskih pomagal. V intenzivnih skladbah ni ničesar preveč. Optimalna in učinkovita vključenost razpihuje barvitost plošče in celotne atmosfere, ki se razteza od nebes do pekla, od vulkanskih izbruhov do angelskega petja, od srhljivih kompozicij do poskočnih rockačin. Če se plošče lotimo poslušati s pinceto v roki, lahko iz marsikatere pesmi povlečemo duh PJ Harvey, v komadu Tristan srečamo Siouxsie Sioux in Patti Smith, na Bjork naletimo v Piece by Piece, na Peaches v Love of My Life, pa še koga bi se našlo. Vendar bo takšen pikolovec v gozdu spregledal drevesa. Vsaka pesem je celovita in zaključena enota, One Breath pa zrelo in resno delo, ki je še bolj načelo zid med rockom in klasiko.

Na glasbeni akademiji v Southamptonu so pred dvema letoma ob nominaciji svoje diplomantke za nagrado mercury ponosno zapisali, da njeno eklektično zanimanje obsega vse od grungea do orkestralne glasbe, od PJ Harvey do Debussyja, Ravela in Messiaena. In vse to res slišimo v njeni glasbi, kar pa zaradi njene mogočnosti in prodornosti postane zanemarljivo. Z One Breath je umetnica Anna Calvi postala enakovredna kolegica svojim vzornicam in vzornikom.