Za kakovostno medeno pijačo je v prvi vrsti potreben kakovosten med

Tradicionalno vseslovensko ocenjevanje medenih pijač je potekalo sredi oktobra lani na Kmetijsko-gozdarskem zavodu v Mariboru. Petčlanska strokovna komisija je ocenila nekaj več kot 40 vzorcev. "Ocenjevali smo medice, medene likerje, peneče medice in medene likerje z dodatki. Kriteriji so podobni kot pri ocenjevanju vina: ocenjuje se čistost, barva, okus, vonj in harmonija," je za STA pojasnil Cesar. "Opažamo, da se kvaliteta iz leta v leto dviguje."

Za kakovostno medeno pijačo je v prvi vrsti potreben kakovosten med, pa tudi kakovostna voda in za medeni liker kakovostno žganje. "Pomembno je, da med ne vsebuje preveč vlage, da ima specifičen okus in barvo ter da ne vsebuje nobenih primesi. Da je povsem naraven, kakršnega čebela prinese v panj," je pojasnil Cesar.

Na današnjem Večeru medenih okusov v Hiši Stare trte bodo gostje vabljeni tudi k okušanju sladkih medenih dobrot, pripravljenih iz slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo. Pokusiti bo mogoče raznovrstno medeno kulinariko, kozji sir s kostanjevim medom, medene čokoladne praline, pa tudi medico, penečo medico in medene likerje.

Pri nas se je pridelava medenih pijač pričela v 14. stoletju

Medica je proizvod alkoholnega vrenja v vodi raztopljenega medu. Medeni liker je narejen iz medenega ali sadnega žganja, ki so mu dodali med. Najbolj priznana med medenimi pijačami je peneča medica, ki jo izdelujejo z vrenjem v steklenicah. Za kozarec peneče medice je potrebno približno 40 gramov medu, čebele pa morajo za to količino medu obiskati približno milijon cvetov.

Pri nas se je pridelava medenih pijač pričela v 14. stoletju ter naraščala vse do 18. stoletja, ko so medene pijače izpodrinile pijače narejene iz cenejših surovin. Najstarejši zapis o izdelovanju medice je zapis Janeza Vajkarda Valvasorja v Slavi Vojvodine Kranjske leta 1689.