Dvanajstnadstropna stolpnica na Matije Tomca 2 v Domžalah, katere ostrešje so konec oktobra lani snedli požrešni ognjeni zublji, ki so povsem uničili enajst stanovanj, ima novo streho. Še pred snegom, ki ga začasna streha zagotovo ne bi zdržala, je prepričan Franc Nahtigal iz podjetja N-invest, ki nadzira obnovo stolpnice. Pravi, da jim je šlo pri obnovi vreme resnično na roke in se lahko zdaj varno posvečajo notranjosti, tudi elektro- in strojnim inštalacijam, ki so jih morali v desetem nadstropju začasno prekiniti.

Vse je šlo kot po maslu

»To je skoraj neverjetno, kako hitro so se odzvali in kako nesebično so nam pomagali številni prostovoljci, od gasilcev do tabornikov in alpinistov. Prav tako je skoraj neverjetno, da je v stolpnici, ki je v soboto še gorela, v torek, ko smo se v objekt vrnili, prav vse delovalo. Delovali so elektrika, vodovod, še internet, le dvigalo ni delovalo...« ne skriva presenečenja Alenka Sršen iz šestega nadstropja, ki je tudi članica nadzornega sveta stolpnice. Pravi, da obnovitvenih del stanovalci v nižjih nadstropjih skoraj ne občutijo, zadovoljni pa so tudi z odzivom zavarovalnic, ki so v nižjih nadstropjih škodo zaradi gašenja večinoma poplačale že teden dni po požaru. Pričakuje, da bodo stolpnico povsem popravili v letu dni, na srečo pa, še pravi, zdaj deluje tudi dvigalo, saj je v višjih nadstropjih več starejših stanovalcev, mamic in nosečnic. Uroš Trujkič iz 12. nadstropja upa, da se bo z družino lahko vrnil v svoj dom že v nekaj mesecih. Odziv sokrajanov, prostovoljcev in predstavnikov institucij ga je več kot pozitivno presenetil. Začasno brezdomstvo pa, kot pravi, ne boli, a si vsi, tudi otroka, zelo želijo čim prej nazaj domov, četudi začasno stanujejo v bližini.

Škode za okoli milijon evrov

»Enajst povsem uničenih stanovanj v enajstem in dvanajstem nadstropju bodo dokončali stanovalci sami, mi pa bomo poskrbeli za stene in varnost ter normalno funkcioniranje celotne stolpnice,« je še povedal Nahtigal in dodal, da se ocena vrednosti obnovitvenih del za zdaj vrti okoli milijona evrov. Presenečenja so mogoča, saj denimo še ne vedo, kaj bo s fasado, ki je v zgornjih nadstropjih odstopila, in podobno. V enajstem nadstropju naj bi stanovalci začeli urejati svoja stanovanja že ta mesec, v dvanajstem malo pozneje. Februarja naj bi v stolpnici usposobili prvo novo dvigalo, drugo marca, zdajšnje dvigalo so namreč sestavili iz obeh prejšnjih.

Gradbeni nadzornik še pravi, da se z nadzornim svetom stolpnice sestajajo skoraj vsak dan, da so imeli že tri zbore stanovalcev, da se je v objektu zvrstilo že veliko različnih mojstrov in da z Zavarovalnico Maribor, ki ji izstavljajo račune, zgledno sodelujejo. »Dokončne ocene škode na stanovanjskem objektu v Domžalah za zdaj še ne moremo podati. Tudi krivda za povzročitev požara še ni ugotovljena, zato bo škodo, do ugotovitve in morebitne pravnomočne obsodbe povzročitelja, pokrila Zavarovalnica Maribor,« pravijo na zavarovalnici, kjer je objekt zavarovan. Dodajajo, da bodo, če bodo komu krivdo dokazali, od njega terjali odškodnino.

Upravitelj Matjaž Slak potrjuje, da uradnih poročil o višini škode ali morebitnem krivcu za požar še nimajo. Ker je bil objekt ustrezno zavarovan, z obnovo ni zapletov, pristavlja in pojasnjuje, da poteka življenje v desetih nadstropjih skoraj povsem običajno, lastniki enajstega nadstropja si že ogledujejo, kaj bo treba postoriti pred vselitvijo, dvanajsto nadstropje pa še nima niti notranjih sten. Kriminalisti še niso končali predkazenskega postopka, zato več podatkov še ne morejo posredovati.

Vsi so pomagali

Požar, ki je popolnoma uničil štiri stanovanja, pet pa jih je še vedno neprimernih za bivanje, je kljub svoji tragičnosti hkrati izvabil na dan tudi marsikaj dobrega. Predvsem veliko mero solidarnosti in pripravljenosti pomagati ljudem v stiski. V reševalni akciji je namreč več dni vztrajalo več kot 250 prostovoljcev, vse prizadete družine pa so v nadomestnih stanovanjih, ki jim jih je za pol leta zagotovila občina. Pomagala jim je tudi s 700 evri denarne pomoči na družinskega člana. Pomoč za stanovalce so zbirali tudi na Rdečem križu, v Župnijski karitas in v Študentskem klubu Domžale; za pomoč stanovalcem so namenili dnevnice izredne občinske seje, izkupička tekem domžalskih košarkarjev in nogometašev, zadnji dan januarja pa bo šel za pomoč tudi izkupiček koncerta Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik.

Na območnem združenju RK Domžale so za pomoč stanovalcem zbrali 31.450 evrov. Po 2500 evrov so takoj nakazali štirim družinam v 12. nadstropju. Sredstva so prispevali krajevne organizacije RK, občina Tolmin, podjetniki, društva in občani, nekateri donatorji pa so priskočili na pomoč še s hrano, odejami in oblačili. 817 evrov, ki so jih zbrali na OŠ Trzin, bodo razdelili med pet družin, ki jih je prizadel požar v stanovanjskem bloku na Grajski 3 v Loki pri Mengšu, je še povedal sekretar OZ RK Domžale Franc Brane Kosmač.

Tajnik Župnijske karitas Domžale Janez Kastelic je povedal, da so poleg prehranskih paketov prizadetim pomagali z zbranimi 4309 evri, ki so jih v večji meri namenili za plačilo položnic najbolj prizadetih družin, dvema bodo pomagali z belo tehniko.

Tudi študenti so zbrali 1880 evrov in veliko drugih reči. Najprej so pošle higienske potrebščine in večina hrane, pravijo v Študentskem klubu Domžale, kjer so zbrana oblačila, čevlje, perilo, odeje, posode, šolske potrebščine in igrače deloma namenili tudi drugim družinam, ki si jih same ne bi mogle privoščiti.