Čeprav je uradna medicina do alternativnih, komplementarnih metod pogosto zadržana, pa strokovnjaki, ki poznajo obe področji, poudarjajo, da sta oba načina zdravljenja izrazito kompatibilna (združljiva in povezljiva), zato pričakujejo, da bosta kmalu skupaj pomagala ljudem do boljšega zdravja, počutja in razpoloženja. Tako na primer že dolgo vemo, da akupunktura, akupresura, zdravilne masaže in podobni prijemi v organizmu sprožijo določene objektivno dokazljive, sledljive in obvladljive kemijske reakcije. Podobno so nedavno ugotovili tudi za jogo, zdaj pa so se tovrstna spoznanja raziskovalcev razširila še na molitev in meditacijo. Zgodovinski anali pričajo, da sta molitev in meditacija stari kot človeštvo. Vzhodne kulture so meditacijo sprejele pred več tisoči leti, saj njene tehnike podrobno opisujejo že okoli pet tisoč let stari indijski sveti spisi.

Rezultati raziskav ameriških znanstvenikov pričajo, da meditacija po določenem času v organizmu človeka, ki redno meditira, povzroča specifične (prehodne) molekularne in (trajne) genske spremembe.

Mednarodna skupina znanstvenikov, ki je pod drobnogled vzela koristnost molitve in meditacije, je prišla do vrste zanimivih ugotovitev. Američani in Španci – znanstveniki z ameriške Univerze Wisconsin-Madison in raziskovalci z Inštituta za biomedicinske raziskave v Barceloni – so analizirali in primerjali učinke enodnevne intenzivne ciljane meditacije v skupini izkušenih meditatorjev z vplivom meditacije/meditativne molitve na pripadnike skupine neizkušenih posameznikov, ki so le uživali v umirjenih, nemeditativnih dejavnostih. Po osmih urah se je v telesu posameznikov, ki so meditirali oziroma se predajali meditativni molitvi, pokazala vrsta ugodnih molekularnih in genetskih sprememb, vključno z znižanjem prisotnosti genov, ki povzročajo vnetne procese. Kar je pri meditativno naravnanih posameznikih vodilo do hitrejšega telesnega okrevanja po napornih in stresnih situacijah.

Ameriški in španski znanstveniki so navdušeni nad izsledki prve poglobljene raziskave o objektivnem vplivu meditacije na organizem in pionirske študije, ki je potrdila povezavo med meditacijo in genskim stanjem v organizmu. Ameriški raziskovalci trdijo, da so genetske spremembe, ki so jih odkrili pri izkušenih meditatorjih, dokazale, da umirjenost posameznikovega uma in/ali pozornosti privede do objektivno dokazljivih, sledljivih in primerljivih epigenetskih sprememb njegovega genoma. man