Francosko ministrstvo za zdravje je 9. januarja sporočilo, da je Nacionalna agencija za varnost zdravil dan prej dovolila uporabo sativexa (nabiksimols). Vsekakor ni običajno, da ministrstvo izda posebno sporočilo za javnost, ko je neko zdravilo dovoljeno. Vendar je bila ta odločitev agencije sprejeta po triletni burni razpravi in sativex je po letu 1953 v Franciji prvo dovoljeno zdravilo, izdelano iz kanabisa. Zagovorniki te odločitve menijo, da gre za konec nekega tabuja in predsodkov, nasprotniki pa govorijo o nevarnem prestopanju rdeče črte.

»Ne gre za legalizacijo kanabisa v zdravstvene namene,« poudarjajo na ministrstvu. Tako je uporaba kanabisa za lajšanje bolečin ali za sproščanje še naprej prepovedana. Sativex je v Franciji odslej dovoljen le za bolnike z multiplo sklerozo za lajšanje hujših krčev, kadar drug način zdravljenja ni uspešen. Takšnih potencialnih odjemalcev naj bi bilo v Franciji med 2000 in 5000.

Zdravilo, izdelano iz kanabisa, je dovoljeno že v 17 evropskih državah, tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji, Španiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Švici in na Češkem, ne pa tudi v Sloveniji.

Burna javna razprava

V Franciji je pred sedanjo odločitvijo zdravstvenih oblasti tri leta potekala precej burna javna razprava, saj francoski zdravniki stojijo na dveh bregovih glede vprašanja, ali je prav, da se dovoli sativex proti krčem in drugim simptomom multiple skleroze. Nasprotniki zdravila se bojijo, da se bo z odobritvijo odprla pot za legalizacijo marihuane, kar naj bi povečevalo tveganje za nastanek shizofrenije in psihoz. Njihovo nasprotovanje je šlo v prejšnjih letih tako daleč, da še oktobra 2012 na kongresu evropskega odbora za zdravljenje in raziskave v zvezi z multiplo sklerozo (ECTRIMS) francoski predstavniki niso smeli sodelovati na srečanju delovne skupine o zdravljenju z zdravili, izdelanimi iz kanabisa. Nekateri med njimi so to prepoved na skrivaj kršili.

Veliko zdravnikov je prepričanih, da odobritev sativexa pomeni dobro novico za bolnike z multiplo sklerozo (MS). »Dolgo časa so se raziskave osredotočale na zdravljenje MS, da bi se upočasnil razvoj bolezni. Zanemarjali pa so vprašanje, kako lajšati težave bolnikov v njihovem vsakdanjiku, kar omogoča prav to zdravilo,« je lani za dnevnik Le Monde dejal ugledni francoski nevrolog Thibault Moreau. Tedaj je tudi razkril: »Veliko bolnikov nam je zaupalo, da si sami priskrbijo kanabis, ker ga potrebujejo proti krčem, in to nikakor niso uživalci mamil.«

Po Moreaujevem mnenju sativex zagotavlja, da je zdravilo preverjeno v kliničnih raziskavah. »Njegova učinkovitost ni velika, a pomembna pri krčih. Zdi se tudi, da dobro vpliva na spanje, najbrž zaradi manj krčev. Sicer učinkuje pri samo 30 do 50 odstotkih bolnikov, a pri vseh oblikah multiple skleroze,« pravi. Stranski učinki in preveliki odmerki po njegovem mnenju ne pomenijo velikih težav, saj je tetrahidrokanabinola (THC), ki je glavna psihoaktivna sestavina kanabisa, v zdravilu zelo malo. Prisotnost kanabidiola (CBD), ki je še ena sestavina kanabisa, pomeni protiutež za negativne učinke THC. Moreau meni, da bi zdravilo lahko imelo druge pozitivne učinke na MS, tako da bi lahko zmanjšalo tresenje in ustavilo napredovanje bolezni. »To vlogo nevroprotektorja še preučujejo in o tem se že pojavljajo članki,« pravi.

Kanabis in duševne težave

Na vprašanje, ali je kanabis škodljiv za duševno zdravje, sta lani v svojem prispevku za ugledni spletni portal Project Syndicate zelo natančno odgovorila britanska psihiatra Amir Englund in Robin MacGregor Murray. Predvsem trdita, da večina ljudi, ki uporablja kanabis, nima hujših težav z duševnim zdravjem. Nekateri posamezniki so vsekakor bolj dovzetni za njegove negativne učinke, tako naj bi vsakodnevna in dolgoletna uporaba kanabisa povečala nevarnost, da posameznik v naslednjih 15 letih zboli za shizofrenijo, v manjši meri pa tudi za psihozo. Po nedavnih raziskavah ima na tveganje za nastanek psihoze vpliv tudi posebna različica gena AKT1. Za ljudi, ki imajo različico C/C, ki je prisotna pri petini prebivalstva, se tveganje za nastanek psihoze poveča za sedemkrat, a le pri ljudeh, ki kanabis uživajo vsak dan.

Poleg tega neka britanska raziskava kaže, da marihuana predstavlja tveganje za nastanek psihoze, hašiš pa ne. Avtorji raziskave si to razlagajo iz dejstva, da marihuana vsebuje le tetrahidrokanabinol (THC), ne pa kanabidiola (CBD), medtem ko hašiš, podobno kot sativex, vsebuje obe snovi. V raziskavi so pri tistih, ki so dobivali le THC, opazili velik porast paranoičnih misli, psihotičnih simptomov in težav s spominom, medtem ko tisti, ki so dobivali kombinacijo obeh snovi, niso imeli paranoje, imeli so malo psihotičnih simptomov, spomin pa jim je dobro deloval. 

Po mnenju Englunda in Murrayja veliko duševnih težav pri jemanju kanabisa izvira tudi iz dejstva, da je to prepovedana substanca, zaradi česar ima posameznik, ki uživa to mamilo, opraviti s policijo in sodiščem.