Prikrito postane odkrito, zamolčano zakričano, zastrto odstrto

Nova Slovenka leta je nedavno prejela tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije za izjemne novinarske dosežke in tedaj smo lahko prebrali, da "prispevki Eugenije Carl ne potrebujejo podpisa, njen slog je prepoznaven in nezamenljiv. Prikrito postane odkrito, zamolčano zakričano, zastrto odstrto," še piše v sporočilu za javnost.

Poleg Carlove so bile za naziv Slovenka leta nominirane tudi igralka Lara Jankovič, ustanoviteljica Centra Korak Mateja Korošec, arhitektka Juta Krulc, pravnica Alja Markovič Čas, humanitarka Jožica Mikić Horvat, predsednica kulturnega društva Rozajanski dum Luigia Negro, igralka SMG Draga Potočnjak, inženirka matematike Pika Rajnar, novinarka in direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak, športnica in tekaška legenda Helena Žigon in novinarka Nina Wabra Jakič.

Slovenki leta 2013 je nagrado, kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, izročila odgovorna urednica revije Jana Melita Berzelak, dogodka pa se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Slovenci se redko zavedamo, kako težko se je posameznikom dvigniti iz povprečja

Nominiranke je pred razglasitvijo sprejela tudi podpredsednica DZ Polonca Komar. Kot so sporočili iz DZ, je v pozdravnem nagovoru izrazila veselje, da v hramu demokracije lahko počastijo dejanja kandidatk, ki so zaznamovala slovenski prostor. Poudarila je, da se Slovenci redko zavedamo, kako težko se je posameznikom dvigniti iz povprečja. Čeprav statistike kažejo, da je ženskam težje in da so za svoje delo pogosto tudi manj plačane kot moški kolegi, beležimo premike, je dejala.

Omenila je, da se ženske v večjem številu odločajo za izpostavljene funkcije, celo eno ključnih vlog v Sloveniji je v tem kriznem obdobju prevzela ženska, tudi v DZ je tretjina poslank. Komarjeva je še dodala, da bi bilo v slovenski družbi marsikaj drugače, če bi se v družbeno-politično življenje vključilo več žensk, in jim prebrala Pavčkovo pesem Angel za žene.

Lani je naziv Slovenka leta prejela judoistka Urška Žolnir, še prej pa ilustratorka Jelka Reichman, leto pred njo smučarska tekačica Petra Majdič, še prej pa tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Leta 2008 ga je prejela pesnica Neža Maurer, leto pred tem pa zdravnica Lilijana Kornhauser Cerar. Slovenko leta so prvič razglasili leta 1988.