Franc Koprivšek, njegova žena in hčerka z otroki so vse svoje stvari že zložili v škatle in zdaj nestrpno čakajo na ključe drugega stanovanja. Ker se zadeva tako vleče in se neprestano zapleta, so že vsi nekoliko nejevoljni in nezaupljivi. »Janko Trobiš z oddelka za finance in gospodarstvo mi je včeraj v telefonskem pogovoru zagotovil, da se bo moja družina lahko preselila v Trnovlje in da je hiša že pripravljena za bivanje. Zatrdil mi je, da je vse dokumente poslal na Nepremičnine Celje, tam pa so mi rekli, da naj bi se preselil najkasneje do 28. januarja,« pravi Koprivšek, ki ima čakanja že vrh glave.

»Čeprav sem tukaj, na Mariborski cesti, preživel polovico svojega življenja, se zelo veselim novega doma. Zdaj me je namreč vsak večer, ko ležem v posteljo, strah, ali bom sploh dočakal jutro,« je dejal Koprivšek in v dokaz pokazal na številne razpoke, ki so se zaradi dotrajanosti zgradbe pojavile po stenah in stropih. Hiša je resnično nevarna in je v lasti Nepremičnin Celje. Ker je nima smisla popravljati, jo bodo čim prej porušili.

Po Koprivškovih besedah je občina za družino njegovega sina Renata Šarlije v zadnjih dneh poiskala drugačno rešitev, ki pa se jim ne zdi sprejemljiva. Ponudila mu je stanovanjsko hišo na Teharjah oziroma tik ob glavni cesti, ki vodi proti Štoram.

Šarlija zavrnil hišo na Teharjah

»Gre za staro bajto, ki se bo vsak čas podrla in je polna vlage. Ko odpreš vrata v kopalnico, stopiš naravnost v kopalno kad. Bojler je kar na hodniku, vse je staro, dotrajano, polno vlage. Pred hišo ni prostora niti za avto. Sin si je hišo včeraj ogledal in ponudbo zavrnil, zato so mu zagrozili, da ga bodo kar deložirali,« je zaskrbljen Koprivšek.

Zaskrbljeni pa so tudi v civilni iniciativi, ki je prejšnji teden županu Šrotu poslala dopis s 699 podpisi krajanov, ki selitvi Romov v Trnovlje nasprotujejo. Opozorili so ga, da hiša ni primerna za bivanje, ker nima urejene kanalizacije in bi se torej lahko komunalne odplake izcejale v bližnji potok Hudinja. Ker pred hišo ni betonske ploščadi, se bojijo, da se bo olje iz avtomobilov, ki jih bodo Romi pripeljali s sabo, izlivalo v naravo, hkrati pa so tudi opozorili, da v okolici ni prostora za vse vrtiljake in preostalo kramo, ki bi jo družina Šarlija zagotovo želela postaviti nekje blizu. Glede na to, da je v bližini industrijska cona, da so tam toplarna in še nekatera večja podjetja, so ljudje prepričani, da si zdaj ne zaslužijo še dodatnih težav z nezaželenimi novimi sosedi.

Ker se župan Šrot dolgo ni želel pogovarjati s predstavniki civilne iniciative, so ga prejšnji teden ujeli na kavici v gostinskem lokalu. Skupaj s snemalcem ene od televizijskih hiš so pristopili k njegovi mizi in od njega zahtevali sestanek. Župan je menda v miru spil kavo, potem pa je zadevo elegantno rešil tako, da je skupino precej jeznih ljudi odpeljal v svojo pisarno in jim obljubil, da bo vse preveril in da jih bo čez teden dni znova sprejel na sestanek. Včeraj popoldan so se ponovno srečali.

Krajani predlagali hišo ob avtoodpadu Užmah

»Župan prej resnično veliko stvari ni vedel, ker so selitev Romov urejali drugi ljudje na občini. Predlagal nam je polovično rešitev. Koprivškovi naj bi šli v Trnovlje, Šarlijevi pa nekam drugam,« nam je včeraj po sestanku povedala predsednica civilne iniciative Jasmina Rabrenovič. Krajani so županu predlagali, da bi morda bilo najbolj pametno, da bi obe družini preselili v hišo v Vrheh, ob kateri je avtoodpad Užmah in kjer bi imeli dovolj primernega prostora, vendar bi se bilo treba z lastniki dogovoriti za pametno ceno. Občina namreč hiše v Trnovljah še ni odkupila.

»Če se bodo Koprivškovi preselili v hišo v Trnovljah in zanjo plačevali neprofitno najemnino, nam mora občina zagotoviti, da bo takoj ukrepala, če se bodo s svojo navlako širili na zasebna zemljišča. Čudno se mi tudi zdi, da Renatu Šarliji dovoljujejo, da zavrača ponujana stanovanja. Če bi jaz zavrnila občinsko stanovanje, bi me takoj umaknili s seznama upravičencev. Zato se lahko vprašamo, kdo ima zdaj več pravic. Mi ali Romi?« je še dodala Rabrenovičeva. Končno rešitev naj bi s skupnimi močmi našli v prihodnjih dneh.