Do jeseni dvonadstropno parkirišče

Ker omenjeni 3,1 milijona vredni posegi, ki jih v večji meri financirajo s sredstvi Evropske unije, Krškega ne bodo rešili dveh trenutno morda najbolj motečih težav, pomanjkanja parkirnih mest in odprave prometnega zamaška na 47 let starem mostu, se bodo v prihodnjih mesecih lotili tudi odpravljanja teh težav.

Tako bodo v sklopu obnove Dalmatinove ulice na območju nekdanje tržnice med policijsko postajo in kamnoseštvom uredili parkirišča, pešpoti, zelene površine ter parkirišča za kolesa in motorje, na voljo bodo tudi polnilna mesta za električne avtomobile. Pri tem velja omeniti, da bo eno novih parkirišč dvonadstropno. Po besedah skrbnika projekta Nika Somraka nameravajo dvoetažno parkirišče s približno 90 parkirnimi mesti predvidoma začeti graditi maja, dokončali pa bi ga v začetku jeseni.

Vrednost del ocenjujejo na 569.000 evrov, gradnjo pa so pred dnevi zaupali novomeškemu podjetju CGP.

Z montažnim krožiščem zoper zastoje na mostu

Medtem so opravili tudi študijo izboljšanja pretočnosti prometa prek mosta čez Savo, ki povezuje industrijski del na levem in trgovski del mesta na desnem bregu Save ter ob jutranjih in popoldanskih konicah vsak dan predstavlja pravi prometni zamašek. Ker k takšni situaciji svoje prispeva semaforizirano križišče z zelo prometno državno cesto Celje–Drnovo na »kranjski« strani mostu, ga bodo v dogovoru z Direkcijo RS za ceste predvidoma še ta mesec začeli preurejati v montažno krožišče. Na enak način se bodo lotili tudi križišča, kjer se most oziroma njegov nadvozni del cepi v smer proti tovarni papirja. Župan Miran Stanko pričakuje, da bodo na tak način sedanje prometne težave na mostu precej zmanjšali, saj lani odprta prva etapa levobrežne obvoznice ni prinesla želenega učinka in bo za trajnejšo rešitev treba počakati na njeno dokončanje. Po prvotnih načrtih bi sicer morala biti vključno s tretjim mostom pri Žadovinku zgrajena že predlani, vendar bo do uresničitve načrta gotovo preteklo še nekaj let.

Podjetje Signa iz Mengša bo obe montažni krožišči za ceno 65.000 evrov uredilo v približno dveh tednih od začetka del.