Že šesti festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo letos potekal med 25. januarjem in 8. februarjem, vključeval pa bo vsa tista področja umetnosti, ki jih je že doslej: gledališče, glasbo, film, likovno umetnost in literaturo. Festival, ki ga omogoča Mestna občina Ljubljana, ima tudi letos pomemben poudarek na dejavnem vključevanju mladih gledalcev v umetniško ustvarjanje in bogatenje njihovih kulturnih izkušenj. Vodja oddelka za kulturo MOL Mateja Demšič je poudarila, da se tudi na občini zavedajo pomembnosti kulturne in umetniške vzgoje otrok, ki bodo nekoč postali obiskovalci drugih kulturnih ustanov.

Šestletna pot glodalcev

Direktorica Slovenskega mladinskega gledališča, ki je med drugim izvršni producent festivala, Uršula Cetinski se ozira nazaj na šestletno pot Bobrov z opažanji, da postaja festival vsako leto obilnejši. Letošnje Bobre je v sodelovanju pripravilo kar 53 kulturnih zavodov in skupin, ki delujejo v Ljubljani, prireditve pa bodo potekale na 34 prizoriščih v prestolnici, na katerih bodo otroci lahko obiskali 175 prireditev. Prvo leto je festival ponudil 50 prireditev, med njimi 46 gledaliških predstav, letos bo teh 70, leta 2009 so na primer zavrteli en film, tokrat jih bo na ogled 18. Največja razlika pa se kaže v številu delavnic, katerih število je s tri preraslo na 69, in sicer z razlogom – po besedah direktorice SMG so Bobri festival kulturno-umetnostne vzgoje, kar pomeni, da je njihova težnja, da bi otroci, ki obiskujejo prireditve, tudi sami aktivno sodelovali pri ustvarjanju umetniških del.

»Življenje, ki je povezano s kulturo, je veliko bolj bogato kot tisto, ki ni. Res pa je, da živimo v časih, ko kultura in umetnost nista vsakomur dostopni, zato se mi zdi poteza MOL o festivalu z brezplačnimi vstopnicami še bolj dobrodošla,« pravi Uršula Cetinski. Tako se je skozi leta poleg programa širilo tudi občinstvo. Pred šestimi leti so podelili 7720 vstopnic, letos pa bo za prevzem na voljo kar 16.458 brezplačnih vstopnic.

Festival bodo odprli v Slovenskem mladinskem gledališču s predstavo Škrat Kuzma dobi nagrado, ki jo je po pravljici Svetlane Makarovič na oder prenesel Matjaž Farič, Bobri pa se bodo letos poslovili z že tradicionalnim koncertnim zaključkom v Centru urbane kulture Kino Šiška, tokrat z glasbenim projektom Nece Falk Maček Muri in Muca Maca, ki sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle, dogodek pa bo obogatil še animirani film Maček Muri.

Letos predvsem o Emoni in filmu

Letošnji Bobri bodo posvečeni predvsem dvema tematikama. Velik del programa bo, predvsem zaradi praznovanja 90-letnice Kinodvora in 50-letnice Slovenske kinoteke, posvečen filmu. Poleg filmskih projekcij bodo v Kinodvoru ponudili tudi razstavo Moj kino, ki bo otrokom približala zgodovino in delovanje kina. S filmom bodo povezane tudi številne delavnice, ki jih bo pripravilo več drugih institucij, v Pionirskem domu pa bodo prikazali nagrajene filme s prejšnjih festivalov ZOOM.

Drugi poudarek bo na rimski Emoni, ki bo v tem letu zaznamovala 2000-letnico. V Mestni galeriji in Mestnem muzeju, Art centru Pionirskega doma in na ljubljanskem gradu bodo tako potekale številne ustvarjalne delavnice, na katerih se bodo otroci seznanili z nastankom Emone oziroma s poglavitnimi značilnostmi rimskega mesta, z vsakdanjim življenjem Rimljanov, v grajskih zidovih ljubljanskega gradu bodo iskali ostanke Emone, si ogledali vodnjak, ki naj bi prav tako izviral iz časa Rimljanov, ter na delavnicah izdelali skoraj čisto prave »rimske« predmete.

Bobri so po besedah organizatorjev namenjeni tudi »starejšim otrokom«, kot pravi župan MOL Zoran Janković, pa festival in kultura na splošno predstavljata pomemben prispevek k prepoznavnosti države in gospodarski rasti. »Pričakujemo, da bo mali gledalec Bobrov obiskoval kulturne ustanove tudi pozneje. To je torej festival vcepljanja ljubezni do gledališča in umetnosti, ki jo bodo obiskovalci pozneje nadaljevali kot ustvarjalci ali gledalci.«