Po posamični tekmi, ko je bil četrti, je 26-letni tekmovalec iz Gorskega kotarja v zasledovanju zaostal le za Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom in se osmič v karieri zavihtel na zmagovalne stopničke svetovnega pokala.

"Seveda konec tedna v Ruhpoldingu je predstavljal eno veliko olajšanje, prišlo je ob pravem času kot ena velika nagrada za vse, kar se je z mojim zdravjem dogajalo v prvem delu sezone," je bil novih stopničk vesel Fak, ki mu je danes predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik izročil novo z ognjevito, bojevito in energično rdečo barvo pobarvano tekmovalno puško.

Biatlonec iz Mrkopalja s svojo formo še ni povsem zadovoljen: "Po eni tekmi bolj težko govorim o tem, da je to vrhunska forma in da je to, kar si želim. Bom rajši bolj previden glede tega. Tudi pred začetkom sezone smo mislili, da bo vse perfektno, pa na koncu ni bilo. Treba je počasi napredovati iz dneva v dan in poskušati biti čim boljši in ter čim bolj konstanten v vrhunskih rezultatih." Težave z zdravjem so pustile posledice: "Izgubil sem nekaj tudi na mišični masi, upam, da bomo vse to sanirali do olimpijskih iger."

V Sočiju z nekaj sreče in ob pravem delu možna tudi medalja

Po prvem cilju sezone, stopničkah v svetovnem pokalu, je pogled na prihodnost nekoliko bolj rožnat, nazaj je tudi samozavest, ki pa pri Faku nikoli ni bila vprašljiva: "V bistvu je samozavest pri meni vedno na visoki ravni, ker verjamem v svoje kvalitete. Enostavno je pač moralo preteči nekaj časa, dokler nisem prišel na raven, ki zagotavlja vrhunske uvrstitve. Šli bomo v Soči in poslušali narediti čim več. Zelo težko je napovedovati olimpijsko kolajno, tega se ne bi niti slučajno lotil, želim si jo, upam, da bomo vsi zadosti zbrani in sprejemali prave odločitve ob pravem času in bo po tem, če bo tudi malo športne sreče, cela ekipa nagrajena s kolajno. Vem, da bomo naredili vse oziroma po najboljših močem in na progi in na strelišču in pri mazanju smuči in vsak trud se enkrat nagradi, ni pa nujno, da je to ravno z olimpijsko kolajno."

Nad brezhibno strelsko formo v Ruhpoldingu v zasledovanju, ko ni zgrešil niti ene tarče, ni bil niti najmanj presenečen: "Enostavno sem ostal zbran in naredil svoje delo, kot se je od mene pričakovalo. Brezhibno streljanje je zgolj posledica treninga in priprav na svetovni pokal." Vrhunska je tudi tekaška forma: "Na štafeti sem imel prvi tekaški čas, tako da je težko biti hitrejši, potem so tekaški časi šli majčkeno navzdol, drugi so tekli hitreje kot jaz, sicer velika večina ne, se je pokazala ena doza utrujenosti, kar je bil davek slabe regeneracije."

Nasprotniki se ga lahko sedaj znova bojijo

Tudi konkurenca je opazila, da je Fak nazaj: "Zelo veliko jih gleda statistiko. Če pogledajo moje nastope na velikih tekmovanjih in moje uspehe, je to za njih precej zaskrbljujoče. Letošnja sezona jih je na začetku mogoče pomirila, s tem vikendom pa mislim, da se je vse spremenilo."

Biatlonci se bodo prihodnji konec tedna ustavili na Južnem Tirolskem v Italiji na zadnji postaji svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami. Anterselva-Antholz bo od četrtka do nedelje v znamenju sprinterskih, zasledovalnih in štafetnih nastopov. "V Antholz grem res uživat. Ko bom užival, vem, da lahko naredim dobre uvrstitve. Meni je najbolj pomembno, da sem čim bolj sproščen in potem gre vse lažje. Vedno se lahko zgodi, da bodo rezultati slabši. Vrhunskih uvrstitev prav nihče ne more jamčiti, ampak enostavno vem, da bom užival in bom naredil vse, da bom čim boljši. Seveda se lahko zgodijo napake, kakšne neumnosti, tak je ta šport, ko moraš v določenem času dati najboljše od sebe."