Redkev je tudi imenitno zdravilo; njen sok, pomešan z medom, učinkovito odpravlja kašelj, kar utegne priti v teh dneh še kako prav. Redkev dobro očistimo in operemo, odrežemo korenino in klobuček ter jo izdolbemo. V dno napravimo luknjico z zobotrebcem. Redkev postavimo v skodelico ter vdolbino napolnimo z medom in pokrijemo s klobučkom. Pustimo stati čez noč, zjutraj pa pojemo med, ki je stekel iz redkve.

Solata iz črne redkve in krompirja

Potrebujemo: 500 g drobnega krompirja, 250 g črne redkve (ob nakupu pazimo, da je čvrsta na otip), 2 stroka česna, 2 žlički jabolčnega ali vinskega kisa, lahko balzamičnega, 4 žličke oljčnega olja, 1 žličko (najbolje prekajene) mlete paprike, šopek drobnjaka, vejico peteršilja, 10 orehov, morsko sol, sveže zmlet poper.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke ter damo kuhat v manjšo količino osoljenega kropa. Česen olupimo in en strok rahlo stremo ter ga dodamo krompirju. Medtem olupimo redkev (pri sveži mladi redkvi to ni potrebno) ter jo dobro očistimo in operemo. Izrežemo tudi vse morebitne razpoke in luknje, v katerih se lahko skriva zemlja. Naribamo jo na debelo, potem pa še enkrat pregledamo in odstranimo morebitne rjavkaste koščke; naribana redkev mora biti povsem bela, razen morebitnih ostankov olupa. Vsujemo jo v večjo solatno skledo, posolimo in pretresemo, da se lepo zmeša. Pustimo jo počivati, medtem ko se kuha krompir, sol bo nekoliko zmehčala oster okus. Ko je krompir kuhan (pazimo, da ga ne razkuhamo), ga odcedimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Strok česna, ki se je kuhal s krompirjem, drobno nasekljamo in dodamo redkvi, enako storimo tudi s preostalim surovim česnom. Dodamo olje, kis in papriko ter vse skupaj v skledi dobro premešamo. Dodamo krompir, drobno narezan drobnjak in grobo nasekljan peteršilj. Previdno popopramo in premešamo. Po okusu dosolimo ali dodatno začinimo. Orehe stremo, jedrca pa grobo nasekljamo oziroma zdrobimo. Potresemo jih po solati in postrežemo. Če je kaj ostane, jo pokrijemo in hranimo v hladilniku, okusna je namreč tudi naslednji dan.