American Apparel, GAP, Primark, Nike ...

Za poročilo Greenpeacea so opravili teste na izdelkih svetovno znanih blagovnih znamk, kot so American Apparel, GAP, Primark in Nike. Kot navajajo v organizaciji, so analize v primerjavi s preteklimi poročili pokazale na skoraj neopazne razlike v nivoju nevarnih kemikalij v oblačilih za odrasle in za otroke.

Vsaka od testiranih znamk ima na trgu izdelke, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Tako so na primer rezultati določenih Adidasovih kopalk pokazali višji nivo PFOA (perfluorooktanojske kisline), kot ga dovoljuje njihov lasten seznam omejenih snovi, potisk otroške majice Primark pa je vseboval 11 odstotkov ftalatov. Poleg tega je raziskava odkrila visok nivo NFE (nonilfenol etoksilata) v izdelkih, ki jih proizvajajo Disney, American Apparel in Burberry, navajajo v Greenpeaceu.

Nekaj testiranih izdelkov kupili v sosednjih državah, ki so del istega trga kot Slovenija

Ob tem opozarjajo, da so nekaj testiranih izdelkov kupili v sosednjih državah, ki so del istega trga kot Slovenija, in sicer v Avstriji, Madžarski in Poljski. Vsi razen enega izdelka so vsebovali eno ali več strupenih kemikalij.

Opozorili so tudi, da Kitajska ostaja največji proizvajalec tekstila na svetu in hkrati tudi največji uporabnik kemikalij, zato Greenpeace poziva kitajsko vlado, naj pomaga zaustaviti uporabo nevarnih kemikalij v tekstilni industriji. "Pomembno je, da nemudoma objavi črno listo kemikalij in pozove tovarne k razkritju seznama uporabljenih kemikalij, da bi tako pospešili prenehanje uporabe kemikalij ter transparentnost dobavne verige in ustvarili enake tržne pogoje znotraj industrije," poudarjajo v organizaciji.

Greenpeace v boju proti strupom v oblačilih od vodilnih svetovnih znamk zahteva, da se podjetja zavežejo k prenehanju uporabe vseh nevarnih kemikalij do leta 2020. Osemnajst svetovno znanih podjetij (med njimi Nike, Adidas, H&M, Levi's, Zara in drugi) se je sicer po navedbah Greenpeacea že zavezalo k razstrupljanju in odstranitvi kemikalij iz njihove celotne dobavne verige.