V nedeljo so v hotelu Beverly Hilton v Hollywoodu podelili zlate globuse, nagrade za najboljša ameriška filmska in televizijska dela. Te nagrade podeljuje 93 članov Združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association), vse od leta 1944 – letošnja podelitev je bila torej enainsedemdeseta.

Največ globusov doslej za Meryl Streep

Zlata globusa za najboljši film sta osvojila 12 Years a Slave (12 let suženj) v režiji Steva McQueena in American Hustle (Ameriška prevara) v režiji Davida O. Russlla, prvi v žanru drame, drugi pa v žanru komedije oziroma muzikala. Kot najboljši animirani film je bilo nagrajeno Ledeno kraljestvo (Frozen, režija Chris Buck, Jennifer Lee), ki je že ves mesec na sporedu tudi v ljubljanskem Koloseju, kot najboljši tuji film pa italijanska Neskončna lepota (La Grande bellezza) Paola Sorrentina, ki je že osvojila evropsko nagrado filma leta (v Ljubljani smo jo lahko videli na Liffu, ob koncu meseca pa bodo Neskončno lepoto začeli prikazovati v Cankarjevem domu). V televizijskih kategorijah je zlati globus za najboljšo dramsko serijo prejela nadaljevanka Breaking Bad (Kriva pota), v žanru komičnih ali glasbenih serij pa Brooklyn 9-9.

Zlati globus za režijo je pripadel Alfonsu Cuaronu, režiserju Gravitacije, in za scenarij Spiku Jonzeju, ki pa je obenem producent in režiser znanstvenofantastične romantične komedije Her (Njen). Avstralska igralka Cate Blanchett je osvojila zlati globus za glavno žensko vlogo v drami (namreč v filmu Otožna Jasmine Woodyja Allena, ki je že lep čas na sporedu tudi v Ljubljani), igralka v Ameriški prevari Amy Adams pa globus za glavno žensko vlogo v komediji oziroma muzikalu. Dobitnik globusa za glavno moško vlogo v drami je Matthew McConaughey (v filmu na temo aidsa Dallas Buyers Club), zlato za glavno moško vlogo v komediji pa je šlo v roke Leonardu DiCapriu (za borznega goljufa v Volku z Wall Streeta). Zlati globus za izvirno glasbeno opremo je prejel Alex Ebert, ki je napisal glasbo za film z enim samim igralcem, Robertom Redfordom, Vse je izgubljeno.

Doslej je največ (osem) zlatih globusov osvojila igralka Meryl Streep, ki je bila tudi največkrat nominirana, po šest globusov pa imajo Alan Alda, Angela Lansbury in Jack Nicholson. Trije filmi so pobrali globuse v vseh kategorijah, v katerih so imeli nominacije: Doktor Živago (1965), Let nad kukavičjim gnezdom (1975) in Zvezda je rojena (1976).

Napoved za odmevnejše oskarje

McQueenov film 12 let suženj je zgodovinska drama, ki temelji na spominih Solomona Northupa, v državi New York rojenega svobodnega črnca, ki pa so ga leta 1841 ugrabili in prodali v suženjstvo (Northupovi spomini so bili, preverjeni in podprti z zgodovinsko raziskavo, objavljeni leta 1968). Mladega Solomona (Chiwetel Eijofor), ki se je v Saratoga Springsu preživljal kot tesar, so omamljenega in okovanega prodali v New Orleans, kjer so ga najprej prebičali, da bi zatajil svojo identiteto svobodnega črnca in sprejel suženjsko. Kot sužnja ga preprodajajo s plantaže na plantažo – najhuje je na plantaži Edwina Eppsa (Michael Fassbender), ki svoje kruto ravnanje s sužnji upravičuje s sklicevanjem na Biblijo. Na tej plantaži sicer največ pretrpi mlada sužnja Patsey (Lupita Nyong'o), ki jo maltretirata tako Epps kot njegova žena – gospodar jo posiljuje, njegova žena pa jo daje bičati, ker se njen mož preveč »zadržuje s to sužnjo«. Po 12 letih je Solomon po srečnem naključju rešen suženjstva, ne more pa osvoboditi Patsy, še manj sodno preganjati tistih, ki so ga prodali v suženjstvo. Za hollywoodske pojme je 12 let suženj nizkoproračunski film – stal je 20 milijonov dolarjev, doslej pa jih je pridelal okoli 38.

Tudi Ameriška prevara temelji na nekem realnem dogodku, tajni operaciji FBI, ki je v 70. in 80. letih privedla do obsodbe ameriškega senatorja, šestih kongresnikov in župana New Jerseyja. Toda film razkriva tako korupcijo v ameriškem kongresu in obeh političnih strankah kot nezakonite operacije FBI.

Zlati globusi naj bi tudi veljali za napoved odmevnejših nagrad, oskarjev, kar se je v zadnjem času v dveh primerih res potrdilo: zlati globus in oskarja za najboljši film sta prejela ista filma, Umetnik in Argo. Nominacije za oskarje bodo znane 16. januarja, podelitev nagrad pa bo 2. marca.