Svetovni pokal v smučarskih skokih je na polovici. Pred tekmovalci sta poleg serije tekem za veliki kristalni globus še dva vrhunca sezone z olimpijskimi igrami v Sočiju od 7. do 23. februarja in svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih v Harrachovu od 13. do 16. marca. Glede na trenutno formo je Prevc med glavnimi favoriti za osvajanje lovorik. V svetovnem pokalu se je po seriji štirih uvrstitev na stopničke (3. v Oberstdorfu, 2. v Bischofshofnu in Kulmu, 1. v Kulmu) na zadnjih šestih tekmah vključil v boj za veliki kristalni globus. Trenutno je v skupnem seštevku na petem mestu, za vodilnim Poljakom Kamilom Stochom zaostaja le še 120 točk.

»O številkah ne razmišljam. To je delo drugih. Sam bom obračun naredil šele po koncu sezone. Grem od tekme do tekme. Zanima me le prva naslednja preizkušnja, ki bo v Wisli, nato gremo v Zakopane, Saporo, Willingen...,« skuša velika pričakovanja umiriti Peter Prevc. Z zadnjimi uspehi je povzročil takšno zanimanje, da bi včeraj lahko ves dan le izpolnjeval želje po ekskluzivnih intervjujih za različne revije, sprejemih pri sponzorjih in snemanju reklam, zato je tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije Tomi Trbovc moral narediti ostro selekcijo. Skakalec iz Dolenje vasi navdušuje s tem, da v najbolj stresnih trenutkih tekem zna ohraniti mirno kri, zato si je že pridobil sloves tekmovalca, ki je hladen kot špricer. Pot do uspehov gradi postopoma, z majhnimi koraki in veliko potrpežljivosti, zato je velika verjetnost, da bo na vrhu, ko ga bo dosegel, ostal dlje časa. Za nameček je magnet za medije s svojimi kratkimi in iskrivimi odgovori.

Če je Prevc celo prej kot v minulih sezonah ujel vrhunsko formo, ostali trije slovenski udarni aduti Tepeš, Kranjec in Hvala še zelo nihajo iz skoka v skok. Zato je njihovo razpoloženje in počutje premosorazmerno z dolžino skoka in uvrstitvijo. Čeprav se bližajo olimpijske igre, slovenski reprezentanti zaradi umika na trening ne bodo izpuščali tekem svetovnega pokala z izjemno Jaka Hvala, ki ne bo odletel v Saporo. »Tekma je vedno najboljši trening. Formo bomo gradili skozi tekme, ker tako vadiš maksimalno zbranost in popoln skok. Z izpuščanjem preizkušenj lahko izgubiš tekmovalni ritem, v katerega padeš konec novembra in traja do konca marca,« je trenerska filozofija selektorja slovenske reprezentance Gorana Janusa.

Njegov zaščitni znak je mirnost. Tudi ob slabšem izkupičku ali slabem dnevu ga ne zagrabi panika. V tretji sezoni na čelu slovenske reprezentance se ponavlja tradicija, da slovenski reprezentanci steče po načrtih po novoletni turneji. »Tudi tretje leto skupnega dela nam gre kar dobro od nog. V prvem delu sezone je imel vsak izmed reprezentantov svoj uspešni trenutek. Točke je osvojilo sedem skakalcev, kar je več kot lani. Izkupiček točk v pokalu narodov je približno enak kot v minulih dveh sezonah. Dosegamo vrhunske rezultate, smo ob boku najboljših in to je najpomembneje. Čaka nas še veliko dela, da odpravimo napake. Upam, da nam bo to uspelo čim hitreje. Tako zgoščene konkurence v smučarskih skokih še ni bilo. Zmagovalci se menjajo iz tekme v tekmo in tako bo tudi v nadaljevanju sezone,« razmišlja 42-letni Ljubljančan.

Po tekmah v Wilsli (četrtek) in Zakopanah (nedelja) bo določil petega potnika za olimpijske igre, medtem ko imajo vozovnico v žepu že nekaj tednov Prevc, Kranjec, Tepeš in Hvala. »Ti štirje imajo norme, manjka jim le še malo forme. Prevc je zgodba zase. Kranjec je pokazal večjo stabilnost od Tepeša. Na treningih v Planici je običajno skakal bolje kot nato na tekmah. Hvala nakaže, da bo šlo, pa se mu spet ustavi, kar se mu dogaja že celotno sezono,« je v svojem slogu pripomnil Janus. Veliko dela ga čaka tudi pri tem, da slovenski reprezentanti v finalu ne bi pokvarili uvrstitev. V dosedanjem delu so v več kot 80 odstotkih nastopov v finalu poslabšali uvrstitve.

Za mesto »rezervista« v olimpijski ekipi se bodo udarili Justin, Naglič in Damjan. Mladi Rok Justin je samozavesten, potem ko je konec tedna zmagal na dveh tekmah celinskega pokala v Courchevelu. Tomaž Naglič je letalec po duši, a je osvojil le točko na poletih na Kulmu. Izkušeni Jernej Damjan je v letošnji zimi iztržil manj od pričakovanj glede na izkupiček poleti, ko je bil drugi v skupnem seštevku poletne velike nagrade. A 30-letni Ljubljančan se je na vseh velikih tekmovanjih vselej izkazal za dobrega moštvenega igralca, še posebej na ekipnih preizkušnjah.