Kot so sporočili iz sekcije, je nova spletna stran rsv.spm.si v prvi vrsti namenjena staršem majhnih otrok. Predsednica sekcije Alenka Kraigher pojasnjuje, da z vsebinami na tej strani želijo na čim bolj preprost način predstaviti problematiko virusnih okužb dihal, še posebej respiratornega sincicijskega virusa.

Poleg tega želijo javnost informirati o preventivnih ukrepih zoper širjenje okužb. Da bi zmanjšali tveganje okužb, si morajo še posebej starši redno umivati roke s toplo vodo in milom preden se dotikajo otrok, omejiti stike obolelih z njihovimi otroki ter se izogibati prostorov, kjer je veliko ljudi. Včasih pa so potrebni tudi ukrepi, ki zahtevajo nekaj več truda, denimo redno čiščenje stikal, kljuk, drugih površin ali pranje igrač.

Respiratorni sincicijski virus je izredno lahko prenosljiv in zelo odporen, saj na rokah ali površinah lahko virus preživi od ene do 24 ur. Lahko se nahaja na različnih površinah v okolju, na primer na pohištvu, oblačilih, pultu v trgovini, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku.

Znaki okužbe so zvišana telesna temperatura, voden izcedek iz nosu in drugi znaki prehlada. Ti pa se lahko poslabšajo, ko se virus razširi v pljuča, in se kažejo kot suh, dražeč kašelj, težko dihanje, hitro dihanje, tudi pomodrevanje ali daljši dihalni premori. Ta virus lahko poleg prehlada povzroči resnejša obolenja dihal, kot so bronhiolitis in pljučnica.

Za zdravljenje okužb z respiratornim sincicijskim virusom ni učinkovitega zdravila. Zdravljenje je simptomatično oziroma podporno, kar pomeni, da je treba obolelemu zagotoviti počitek, dovolj tekočine in zdravila za širjenje dihalnih poti.