Samo dvema filmoma več kot en globus

Film režiserja Davida O. Russella je pobral še zlata globusa za glavno in stransko žensko vlogo v glasbenem filmu ali komediji in sicer za Amy Adams in Jennifer Lawrence.

Dva zlata globusa je osvojil film o aidsu Dallas Buyers Club in sicer sta ga dobila Matthew McConaughey za glavno moško vlogo in Jared Leto za stransko moško vlogo v drami. Nobenemu drugemu filmu ni uspelo osvojiti več kot enega globusa.

Zlati globus za glavno žensko vlogo v drami je pripadel Cate Blanchett (Otožna Jasmine), za glavno moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji pa Leonardu DiCapriu. DiCaprio je po devetih nominacijah doslej osvojil svoj drugi zlati globus.

Zlati globus za režijo je osvojil Alfonso Cuaron

Zlati globus za režijo je osvojil Alfonso Cuaron z vesoljskim filmom Gravitacija, za scenarij pa Spike Jonze za zgodbo o možakarju (Joaquin Phoenix), ki se zaljubi v računalniški program (Ona).

Nagrada za film v tujem jeziku je šla v Italijo (La Grande Bellezza), zlatega globusa za animirani film pa je osvojil "Frozen",

Alfonso Cuaron in Sheherazade Goldsmith. (Foto: Reuters)

Med nagrajenimi je bila tudi sinočnja voditeljica podelitve

V televizijskih kategorijah je zlatega globusa za najboljšo dramsko serijo pobrala Kriva pota, slavil pa je tudi njen glavni igralec Bryan Cranston.

V kategoriji glasbenih ali komičnih serij je slavil Brooklyn 9-9, med nagrajenimi pa je bila tudi sinočnja voditeljica podelitve Amy Poehler, ki je osvojila zlatega globusa za vlogo v komični seriji Parks and Recreation.

Pokvarjen teleprompter, izklopljen zvočnik in Martini

Poehlerjeva je tokrat drugič zapored vodila podelitev skupaj s Tino Fey, ki je po nekaj urah zabave na koncu pribila, da je bila vse skupaj ena velika zmešnjava, kot so tudi upali, da bo, še preden se je začela.

Med drugim se je pokvaril teleprompter, Emma Thompson je prišla na oder s čevlji v eni in kozarcem Martinija v drugi roki ter iskala kuverto z zmagovalcem filmskega scenarija, ob nastopu Diane Keaton pa se je izklopil zvočnik, domnevno zaradi preklinjanja.

Keatonova je prevzela nagrado za izjemne prispevke svetu zabave Cecil B. De Mille v imenu 77-letnega igralca, scenarista in režiserja Woodyja Allena, ki ga tudi tokrat ni bilo na podelitev.

Zlati globusi vsako leto služijo kot dobra napoved za odmevnejše nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti oziroma oskarjev. Nominacije za oskarje bodo znane 16. januarja, podelitev pa bo na sporedu šele 2. marca.