Saj ni res, pa je

»Odstopanje fasade in ploščic, vlaga v učilnicah, luščenje zunanjih stopnic, po stenah je teklo… Polno napak in to se je začelo že jeseni 2002,« ob pregledovanju reklamacij pripoveduje ravnateljica Nevenka Kulovec. »V učilnicah je voda pronicala s stropa, prišla je skozi vtičnice, kapljalo je iz luči. Grozljivo.« To je bilo leta 2004, leto dni kasneje so sanirali streho in od takrat težav z vodo v osrednjem delu stavbe nimajo več. Tudi na terasah so odpravili napake pri odvodnjavanju in kot pravi Kulovčeva, je bilo za nekaj časa bolje, a se je vlaga ob večjem deževju vedno znova pojavljala.

»Zgodilo se nam je tudi to, da je cela stena v jedilnici padla. K sreči takrat v tem delu jedilnice ni bilo otrok, saj si ne upam reči, kaj bi se lahko zgodilo,« še pripoveduje Kulovčeva. Istega leta (2008) je na razredni stopnji kljub predhodni sanaciji teras spet pronicala voda. Leto kasneje so ugotovili še zamakanje malega stopnišča, razpoke v razredih, talne razpoke na terasi, pronicanje vode skozi strop v učilnicah in v garderobi. Že dvakrat so zaradi vode morali sanirati tudi telovadnico; lani in leta 2004, ko je v kuhinji počila cev. »V jedilnici naj bi imeli hidroizolacijo, ampak je ni, saj je voda iz kuhinje tekla v jedilnico, kjer je nastal pravcati bazen, od koder je nato voda tekla skozi domnevno hidroizolacijska tla v telovadnico kot vodna zavesa.« Kulovčeva dodaja, da tudi sicer ob deževju voda s teras kaplja v telovadnico.

Vir zla so nepokrite terase

A na Drski nimajo težav le po vselitvi, zapletalo se je že pri gradnji šole. Natečajno rešitev so izvedli v letu 1992/1993, prvi projekti so bili izdelani leta 1994, ko so tudi začeli gradnjo, a so jo že naslednje leto zaradi stečaja GIP Pionirja in pomanjkanja finančnih sredstev prekinili, pojasnjujejo v uradu za razvoj in investicije na novomeški občini. Gradnja je tako mirovala vse do leta 1998, ko je občina naročila preprojektiranje oziroma zmanjšanje zmogljivosti šole, hkrati so zgradili streho nad osrednjim delom. Leta 1999 so dela z novim izvajalcem nadaljevali in jih dve leti kasneje končali, naslednje leto pa so naročili še opremo.

Po dobrem desetletju od vselitve se zdi, da je s šolo, ki so jo prav tako snovali celo desetletje, nekaj hudo narobe. Nujno je takoj poseči v objekt, drugače bo čez leto ali dve razpadel,« je prepričana Kulovčeva. Novomeški župan Alojzij Muhič pravi, da morajo zgraditi nadstreške, saj je na novi šoli že nastala velika škoda. Tako bodo predvidoma med poletnimi počitnicami razširili jedilnico ter zgradili nadstreška nad telovadnico in na terasah nad učilnicami nižje stopnje, ob tem pa še odkopali in izolirali stene ob telovadnici. Skupna vrednost investicije je 350.000 evrov.