Uspešno opravili prvi del naloge

Slovenski rokometaši so uspešno opravili prvi del naloge na poti do svetovnega prvenstva v Katarju leta 2015. S petimi zmagami (po dvakrat so premagali Švicarje in Luksemburžane in enkrat Ukrajince) in porazom z Ukrajinci so zbrali deset točk in osvojili prvo mesto v kvalifikacijski skupini 3 ter si izborili dodatni kvalifikacijski tekmi, ki bosta v prvi polovici letošnjega junija.

Slovenija, ki je v skupini 3 osvojila deset, Ukrajina devet, Švica pet, Luksemburg brez točk, bo tekmico v dodatnih kvalifikacijah dobila v nedeljo, 26. januarja, v Herningu. Nosilke odličij z letošnjega evropskega prvenstva na Danskem in Španija, svetovna prvakinja iz leta 2013, se bodo neposredno uvrstile na svetovnem prvenstvu v Katarju, Slovenija pa se bo v junijskih dodatnih kvalifikacijah pomerila z reprezentanco, ki se bo na Danskem uvrstila med petim in dvanajstim mestom.

Selektor Boris Denić v primerjavi z zadnjim dvobojem v Schaffhausnu ni opravil nobene kadrovske zamenjave, tudi njegova uvodna postava je bila povsem nespremenjena: na vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na zunanjih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube ter krožni napadalec Matej Gaber, v obrambi je namesto Skubeta igral Peter Pucelj.

Začeli v krču

Pomembnost dvoboja je uvodoma malce pristrigla peruti Denićevim izbrancem, ki so navkljub prevladi na igrišču igrali v krču, a zato so bile želja po zmagi, bojevitost in srčnost skozi celotno tekmo na najvišji možni ravni. Obramba, na čelu z izjemno razpoloženim Škofom v vratih, je bila vseskozi na visoki ravni, veliko hitrejši Slovenci pa so bili od prve do zadnje minute v rezultatski prednosti.

Začelo se je sanjskim vodstvom 5:1, a Slovenija je za izid porabila veliko energije. Telesno okorni Ukrajinci, ki so v začetku lanskega novembra v Zaporožju dodobra pretepli Slovence in jih premagali z 32:28, so bili vseskozi v rezultatskem primanjkljaju, navzlic temu pa so se v prvih petnajstih minutah dobro držali in zaostajali le za dva gola (6:4).

Druga polovica prvega polčasa je minila v prevladi gostiteljev, ki so počasi, a vztrajno višali svojo prednost. Najvišjo so dosegli v 22. minuti, ko so z golom Deana Bombača povišali na +6 (11:5), na velik odmor pa odšli s prednostjo petih golov (15:10).

V začetku drugega polčasa še bolj odločno pohodili stopalko za plin

Denić je v prvem polčasu uporabil praktično vse razpoložljive moči, na klopi so obsedeli le Borut Mačkovšek, Marko Bezjak in vratar Matevž Skok. Njegovi varovanci so v začetku drugega polčasa še bolj odločno pohodili stopalko za plin in si v 32. minuti priigrali osem golov prednosti (19:11), devet minut kasneje pa je zavoljo izjemne požrtvovalne igre v obrambi, bliskovitih nasprotnih napadov ter preudarne igre v napadu razlika narasla na +13 (25:12).

Do zadnjega kotička napolnjena velenjska dvorana je bila na nogah, z ovacijami je pozdravila vsako lepo potezo slovenskih rokometašev. V 46. minuti je bila priča tudi množičnemu pretepu, v katerem je sodelovalo vseh 16 igralcev Slovenije in Ukrajine. Vroče glave so se po petminutnem obojestranskem in nič prav nežnem ravsanju vendarle umirile, slovenski rokometaši pa so v nadaljevanju brez težav zadržali visoko prednost in se zasluženo uvrstili v dodatne junijske kvalifikacije, kjer jih čaka veliko zahtevnejši, a premagljiv tekmec.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić s sedmimi goli. Luka Žvižej je dosegel šest zadetkov, vratar Gorazd Škof pa je zbral 16 obramb.