V Hamletovi deželi je vse nared za triumf domače vrste, ki je po lanskem hudem porazu na finalni tekmi svetovnega prvenstva v Španiji lačna dokazovanja, hkrati pa bo to zadnje tekmovanje, ki jo bo vodil legendarni Ulrik Wilbek. Uveljavljenega strokovnjaka bo po letošnjem evropskem prvenstvu nasledil Islandec Gudmundur Gudmundsson, Wilbek pa svojo izjemno strokovno pot - bodisi na moški ali ženski reprezentančni sceni - želi končati na najlepši možni način. Pot do uspeha mu bodo zagotovo olajšali imenitni danski rokometaši, ki branijo barve najboljših klubov na stari celini, med vsemi njimi pa je zagotovo najbolj razvpit Mikkel Hansen iz francoskega PSG.

Španci bodo v Hamletovo deželo pripotovali brez dolgoletnega nosilca igre Alberta Entrerriosa, ki se je upokojil, novi selektor Manolo Cadenas, ki je nasledil legendarnega Valera Rivero, pa ne bo mogel računati tudi na poškodovanega vratarja Arpada Šterbika. Francozi so po absolutni prevladi v zadnjem desetletju v rahlem padcu, a Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Cedric Sorhaindo in drugi galski petelini so pod taktirko izkušenega trenerskega mačka Clauda Oneste še vedno zmožni velikih stvari.

V skupini A (Herning) bodo nastopile Avstrija, Češka, Danska in Makedonija, v skupini B (Aalborg) Islandija, Madžarska, Norveška in Španija, v skupini C (Aarhus) Francija, Poljska, Rusija in Srbija, v skupini D (Koebenhavn) pa Belorusija, Črna gora, Hrvaška in Švedska. Iz prvega dela tekmovanja se bodo naprej uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vsake skupine, v drugem delu pa se križata skupini A in B ter C in D. Tekme drugega dela bodo v Herningu in Aarhusu, zaključne dvoboje pa bo gostila dvorana Jyske Bank Boxen v Herningu, ki sprejme 14.000 gledalcev.

Na dosedanjih evropskih prvenstvih je imela največ uspeha Švedska, ki je štirikrat zmagala (Portugalska 1994, Italija 1998, Hrvaška 2000 in Švedska 2002), po dvakrat sta slavili Francija (Švica 2006 in Avstrija 2010) in Danska (Norveška 2008 in Srbija 2012), po enkrat pa Rusija (Španija 1996) in Nemčija (Slovenija 2004).

Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem ne bo, saj sta četrtouvrščeni izbrani vrsti z lanskega svetovnega prvenstva v Španiji v kvalifikacijah načrte prekrižali Islandija in Belorusija.