Lov naj bi pomagal pri ohranjanju vrste

Dražba je posebej kontroverzna zaradi tega, ker je črni nosorog ena najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu, Združeni narodi (ZN) pa so to vrsto v preteklosti že razglasili za potencialno izumrlo. V Namibiji sicer živi tretjina od okoli 5000 primerkov te vrste.

V Safari klubu, kjer so gostili dražbo, na celotno situacijo gledajo drugače: pravijo namreč, da bo ravno lov pomagal pri obstoju te ogrožene vrste, saj da bo imel lovec dovoljenje za lov le na enega nosoroga – samca, ki ne more več oploditi samice. Tako naj bi, trdijo, zmanjšali nevarnost za mlajše samce, ki so pogosto tarča starejših in bolj nasilnih nosorogov.

Več vredne na steni kot v naravi

Na leto so sicer na voljo le tri dovoljenja za lov na to ogroženo vrsto, tokrat pa se je pripetilo prvič, da je dražba potekala izven Namibije (vlada je klubu v Dallasu poslala dovoljenje). Pred stavbo se je zbralo veliko število protestnikov, ki so dražbo označili za perverzno. »Te živali je treba varovati, ne pa jih prodajati najvišjemu ponudniku,« je bil za CNN zgrožen Jeffrey Flocken iz mednarodne organizacije za zaščito živali IFAW. »Poleg tega to javnosti sporoča, da so te izginjajoče živali več vredne mrtve na steni vile kot žive v naravi,« je ogorčeno pristavil.

Črnega nosoroga lovijo zlasti zaradi njegovih rogov. Zaradi velike ogroženosti in majhnega števila še živečih živali, se rogovi prodajajo tudi po okoli 65.000 dolarjev (okoli 48.000 evrov) po kilogramu, s čimer je njihova vrednost na kilogram ocenjena približno tako kot zlato ali čisti kokain.