Prevc je po prvi seriji zasedal drugo mesto, v finalu pa je vodilni Simon Ammann skočil premalo in padel na četrto mesto, v slovenskem taboru pa so lahko začeli slaviti novega zmagovalca tekem svetovnega pokala.

Ker ni hitel, je končno dočakal zmago in z njo dobil tudi mali kristalni globus

"Danes je bil zame res super dan. Na zadnjih tekmah sem bil ves čas zelo blizu zmage, danes pa sem jo končno le dočakal," je takoj po zmagi dejal 21-letni slovenski športnik lanskega leta Prevc in na vprašanje, zakaj so Slovenci tako dobri letalci, v smehu odvrnil: "Morda zato, ker se ničesar ne bojimo!"

"Dan se je iztekel odlično. Poskusil sem biti umirjen, kolikor se je le dalo. Nič nisem prehiteval in to se je na koncu očitno obrestovalo. Na zmagovalnem odru smo se danes malo zamenjali in zelo sem užival ob Zdravljici," je še dejal Pero mišica, kot slovenskega skakalca kličejo reprezentančni kolegi.

Prevcu je zmaga prinesla tudi mali kristalni globus v točkovanju smučarskih poletov za letošnjo sezono.

V svetovnem pokalu se je Prevc po današnji zmagi povzpel na peto mesto s 507 točkami. V vodstvu ostaja Poljak Kamil Stoch (627 točk), drugi je Schlierenzauer (616), tretji pa Ammann (608).

Janus ob zmagi potočil solzico

"Zmagali smo! Zelo sem vesel za Petra, da mu je uspelo zmagati in upam, da ga bo to samo še poneslo naprej in bo v tem slogu nadaljeval. Ter da se mu bodo priključili tudi drugi fantje," je dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in priznal, da je, ko sta se z Janijem Grilcem peljala z letalnice, potočil solzico ob zmagi.

A med tekmo ni bil prav nič živčen, poudarja. "Ponavadi nisem nikoli živčen. Tekma je bila težka, nizke hitrosti in veter v hrbet, tako da je bilo težko pridobivati metre. Pri vseh fantih so določena nihanja," je dejal Janus in dodal: "Vesel sem bil predvsem zato, ker je Peter tudi v finalu prikazal dober polet. Včeraj je, denimo, v finalu naredil napako, ki ga je morda stala zmage, danes pa je bil dober tudi v finalu."

Tepeš visoko uvrstitev zapravil v prvem skoku, Kranjcu pa tokrat ni šlo

Slovenski uspeh je s sedmim mestom dopolnil Jurij Tepeš, kamor se je prebil s 14. po prvi seriji. Robert Kranjec tokrat ni bil pri vrhu razvrstitve tekme poletov, saj je pristal na zanj dokaj skromnem 18. mestu, točk pa sta se veselila tudi Jernej Damjan, ki je bil 14. in Jaka Hvala s 25. mestom. Brez finala je s 40. mestom v prvi seriji ostal Tomaž Naglič.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se bo nadaljevala z mini poljsko turnejo; že v četrtek bo na sporedu preizkušnja v Wisli, konec tedna pa sledita še tekmi v Zakopanah.