Potem ko je imel Fak v precejšnjem delu sezone zdravstvene težave, je bil konec tedna v biatlonski Meki, kot poznavalci radi imenujejo nemško prizorišče, nadvse uspešen. Fak se je od Ruhpoldinga za leto dni poslovil z odličnim drugim mestom na današnji preizkušnji, s katerim je še nadgradil četrto mesto na sobotni tekmi. Danes je zaostal le za Heglejem Svendsnom in se osmič v karieri zavihtel na zmagovalne stopničke svetovnega pokala.

Tako Svendsen kot Fak sta naloge na strelišču opravila brez napak, prednost Svendsna pa je bila še iz posamične tekme prevelika, da bi slovenski predstavnik lahko zmešal štrene na vrhu. Za nameček je Fak še padel na vzponu po zadnjem obisku strelišča in izgubil vsaj deset sekund. A je vseeno uprizoril najboljši letošnji nastop, saj se dosedanji del sezone ni iztekel po načrtih.

Odlično streljanje kljub vsem težavam prineslo dober rezultat

"Zelo sem vesel, da sem se s četrtega mesta zavihtel do drugega. Še posebej sem zadovoljen z brezhibnim streljanjem, ki je bilo danes moja močnejša stran. Enostavno sem takšen rezultat potreboval, ker sem že preveč časa porabil, da sem končno prišel do primerne tekmovalne ravni. Vsi najbrž veste za težave, ki sem jih imel in so mi vzele precej dni treninga, zato je bilo čakanje še toliko težje. Tudi pred današnjo tekmo se še nisem počutil perfektno in če bi mi nekdo dejal, da bom drugi, mu sploh ne bi verjel," je bil z razpletom tekme zadovoljen Fak.

"Zaradi izgube telesne teže regeneracija mojega telesa ni tako hitra in popolna, zato se tudi še nisem počutil dovolj močno. Na srečo je tekma pokazala drugačno sliko in na račun streljanja ter dobre tekaške predstave sem sestavil dober skupni rezultat. V zadnjem krogu se mi je pripetil še padec, ki pa ni več bistveno vplival na razplet, le nekoliko bolj lagodno bi lahko obranil drugo mesto, saj bi mi za napad na Svendsena najbrž zmanjkalo časa in moči," je današnjo predstavo opisal najboljši slovenski predstavnik na tekmi.

Klemen Bauer je bil na strelišču nenatančen na prvem in zadnjem postanku, zaradi česar je moral petkrat v kazenski krog (3,0,0,2) in končal na 55. mestu.

Skupno še vedno vodi Fourcade

Svendsenu in Faku se je na odru za zmagovalce pridružil še Garaničev, ki je z 11. mesta z enim zgrešenim strelom napredoval na tretjega. Skupno po 11 tekmah v sezoni v pokalu vodi Francoz Martin Fourcade s 462 točkami, Svendsen je s 413 drugi, Norvežan Johannes Boe pa s 315 tretji. Fak je s 154 točkami na 30. mestu, Bauer pa z 90 na 41.

Biatlonci se bodo prihodnji konec tedna ustavili na Južnem Tirolskem v Anterselvi, kjer bo zadnja postaja svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami.

15. mesto Gregorinove

Teja Gregorin je bila 15. na tekmi v zasledovanju na 10 kilometrov svetovnega pokala v biatlonu v nemškem Ruhpoldingu. Točke se je veselila še druga Slovenka na tekmi Andreja Mali na 40. mestu. Zmagala je Čehinja Gabriela Soukalova pred Norvežanko Toro Berger na drugem mestu in Finko Kaiso Mäkäräinen.

Češka tekmovalka Soukalova je pokrila prav vse tarče ter se veselila zmage. Bergerjeva je za Čehinjo zaostala 9,7 sekunde ter zgrešila eno tarčo, Mäkäräinenova je bila s tremi zgrešenimi tarčami in zaostankom 38,9 sekunde tretja.

Gregorinova ves čas držala stik z najboljšimi

Od dveh Slovenk na startu se je najbolje odrezala Gregorinova, ki je ves čas držala stik z najboljšimi, nazadnje pa z dvema zgrešenima tarčama in zaostankom 1:48,5 minute vpisala uvrstitev v petnajsterico najboljših. Malijeva je še ujela štirideseterico, ki se veseli točk; zgrešila je štiri tarče, njen zaostanek pa je na koncu znašal skoraj štiri minute (3:59,9).

Ženska zasledovalna ni prinesla nobenih sprememb na vrhu, kjer je zanesljivo ostala Čehinja Gabriela Soukalova, ki je s tem še utrdila svoje vodstvo v svetovnem pokalu.

Gregorinova čuti, da se forma vzpenja

Gregorinova, ki je za osem mest izboljšala uvrstitev s posamične tekme in končala zasledovanje na 15. mestu, je naredila dve strelski napaki le na prvem stoječem postanku in končala med prvo petnajsterico z drugim najboljšim dosežkom sezone.

»Na tretjem strelskem postanku res ni bilo enostavno, saj je bila želja po izboljšanju tedaj trenutnega 15. mesta velika. Vedela sem, da lahko napredujem le z 'ničlo', da bi posegla v tako želeno deseterico. Žal mi ni uspelo, sem pa vesela, da sem vsaj na zadnjem obisku strelišča zadela vse tarče, kar mi je še dodatno okrepilo samozavest za prihodnje tekme. Čutim, da se forma vzpenja, zato sem zadovoljna s tem rezultatom. Bližajo se tekme v meni priljubljeni Anterselvi in se že veselim nastopov tam, kjer končno lahko pričakujem uvrstitve med deseterico,« je bila zadovoljna Gregorinova.