Blizu 40.000 gledalcev je bilo danes na Kulmu priča razburljivi tekmi, na kateri so eno vidnejših vlog odigrali tudi slovenski letalci, kar so varovanci Gorana Janusa nakazali že v petkovih kvalifikacijah. Potem ko so bili po prvi seriji prve od dveh tekem na avstrijskem Štajerskem Prevc z daljavo dneva (199 metrov) na drugem, Kranjec na četrtem in Tepeš na šestem mestu, je tudi po finalni seriji za uspešen slovenski dan trojica končala med najboljšo deseterico.

Najboljši med njimi je bil slovenski športnik leta 2013 Prevc, ki je po dveh dobrih poletih ponovil uspeh iz Bischofshofna in prišel do petih posamičnih stopničk svetovnega pokala v karieri. "Moram reči, da sem zelo zadovoljen. Uspela sta mi dva poleta na zelo visoki ravni. Na Kulm sem prišel z visokimi cilji, imam pa še nekaj rezerv, tako da bom jutri že s prvim poletom poskusil popraviti današnje manjše napake. Za Kasaia pa lahko rečem le kapo dol, vidi se, da ima 20 let več izkušenj," je po novih stopničkah dejal junak slovenskega tabora.

Skakalec iz Dolenje vasi je danes moral premoč priznati le neverjetnemu, 20 let starejšemu japonskemu veteranu Kasaiju, ki je spisal športno zgodovino in pri 41 letih postal najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala v zgodovini smučarskih skokov.

Današnji uspeh je bil za Kasaija že 16. v svetovnem pokalu, a obenem prva zmaga po Park Cityju leta 2004. "Sem zelo, zelo, zelo srečen. Danes sta mi oba poleta odlično uspela," je po zmagi od sreče sijal Japonec in pred nedeljsko tekmo odločno napovedal: "Ljubim smučarske polete, zato si jutri želim še eno zmago."

Kranjec, ki bo letos na svetovnem prvenstvu v Harrachovu branil naslov prvaka v poletih, je v finalu nazadoval za mesto in končal kot peti, s čimer je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. Tudi Tepeš je v drugi seriji izgubil eno mesto in končal kot sedmi. V finalu najboljše trideseterice letalcev sta nastopila tudi Jaka Hvala (324,1 točke), ki je zasedel 24. mesto, ter Tomaž Naglič (294), ki je končal kot 30. Brez točk svetovnega pokala je na današnji tekmi ostal Jernej Damjan, ki je bil 35.

Po uspešnem dnevu je bil zadovoljen tudi glavni trener slovenske vrste. "Vsekakor sem zadovoljen," je uvodoma dobre volje dejal Janus in nadaljeval: "Petrovo drugo mesto, Robijevo peto in Jurijevo sedmo so brez dvoma vrhunski rezultati. Mogoče smo po kvalifikacijah resda pričakovali še malenkost več, a treba je biti realen, treba je ostati na tleh. To so izjemni rezultati."

Janus, ki je po starosti blizu japonskemu veteranu Kasaiju, sam prav nič ne obžaluje, da je skakalne smuči že pred leti postavil v kot. "Ne, ne, te špekulacije pustimo pri miru," je v smehu povedal slovenski trener in dodal: "Čestitke Noriakiju Kasaiju. Dokazal je, da smo štiridesetletniki še vedno lahko vrhunski. V skokih."

V svetovnem pokalu je vodstvo v skupnem seštevku zadržal Poljak Kamil Stoch (598 točk) pred Švicarjem Simonom Ammannom (558) na drugem in Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (536) na tretjem mestu. Najboljši Slovenec Prevc (407) je sedmi, Kranjec (240) 13., Tepeš (175) pa 19.

V nedeljo bo na največji avstrijski letalnici na sporedu še ena tekma; prva serija se bo začela ob 14.15. "Jutri je nov dan, nova priložnost, nova borba. Poskusili bomo odpraviti drobne napake, ki jih še delamo. Gremo dalje," je še dejal Janus.