Spomladanske temperature in zelena okolica s prebujajočimi se zvončki in trobenticami je kulisa na smučarskih poletih na letalnici Kulm. Čeprav pogrešajo snežno kuliso, so se letalci v slogu modernih gladiatorjev ob povišanem adrenalinu in utripu srca 180 udarcev na minuto lotili zimske formule ena. Predvsem Slovenci so takoj stopili na plin, pokazali veliko predrznosti in zasedli najboljše startne položaje, s čimer so potrdili, da so tudi zaradi zgodovine Planice rojeni letalci na smučeh. Zlasti Kranjec in Tepeš, ki sta se mučila na novoletni turneji, sta z enim klikom čez noč našla prave občutke, da sta letala v dno letalnice, ki zaradi vkopanosti objekta v hrib sploh ne zbuja strahu glede velikosti.

Kranjec je znova potrdil, da so poleti zanj najboljše zdravilo, s pomočjo katerega izplava iz morebitnih težav. Če se je v obeh skokih za trening še lovil in iskal idealen počep, je v kvalifikacijah naredil točno tisto, kar piše v učbenikih. »S tem poletom sem dobil dobre občutke in povsem drugačen pogled na skok. To je tisto, kar potrebujem. Vse skupaj bo treba pregrizniti z eno dobro tekmo in vse bo lažje. V Planici sem imel zelo kakovosten trening. Bil sem sproščen in brez stresa. A doslej se mi je vedno dogajalo, da sem imel ob prihodu na prizorišče tekmovanja občutek, kot da znova nisem v svojem telesu,« je vidno zadovoljen pripovedoval 32-letni Robert Kranjec. Sploh ni vedel, da zmaga v kvalifikacijah prinaša nagrado 2000 evrov bruto, zato je bil zelo vesel zaslužka, za katerega pravi, da morajo mnogi ljudje delati zelo veliko in dolgo časa. Zelo opaznih in glasnih je bilo tudi 25 njegovih navijačev z Dolenjske, ki jih vodi pripadnik specialne enote Slovenske vojske. Le žena Špela še ni videla njegovega poleta, ker je morala na poti zaradi tehničnih težav zamenjati avtomobil.

Kranjec je na Kulmu zmagal v letih 2010 in 2012, obakrat na prvi izmed dveh tekem. »Upam, da vas je kdo slišal ob omembi tega podatka. Zelo bom zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših deset. Počasi bom prišel daleč. Če hitim na silo, ne naredim ničesar,« si je zaželel Kranjec, ki veliko stavi na nov dres. Med kandidati za zmago omenja predvsem Slovence Prevca, Tepeša in Hvalo.

Na srečo v živo ni videl brutalnega padca Morgensterna. Ker je bil radoveden, je spraševal Prevca, ko pa si je ogledal posnetek, se je prepričal, da je bilo vse skupaj zelo grdo. »Skoki so hoja po robu. Ko si v formi, se ti vse izide. Morgi je tvegal preveč in naredil napako. Skoki so še vedno zelo varen šport in v njem na srečo ni toliko nesreč ter padcev kot pri alpskem smučanju,« je razmišljal Kranjec.

»Malo mešano. Prostora za izboljšave je še dovolj. Ko si v formi, so poleti čisti užitek, ko se naložiš na smuči,« je bila slikovita ocena Petra Prevca, ki je imel tretji dosežek kvalifikacijske serije. 21-letni tekmovalec iz Dolenje vasi je bil edini, ki minule dni zaradi dobre forme ni potreboval treninga na skakalnici. Najbolj je bil vesel, ker po uspešni novoletni turneji ni imel medijskih in sponzorskih obveznosti. »Na Kulmu želim nadaljevati tam, kjer sem končal v Bischofshofnu. Govorim o visoki ravni tehnike,« si je zaželel Prevc. Na vprašanje, ali se bodo Slovenci ob večerji zmenili, v kakšnem vrstnem se bodo zvrstili na odru za zmagovalce, je diplomatsko odvrnil: »Nič se ne bomo menili. Prišli bomo skočit po najboljših močeh in nato bomo videli, kam nas to uvršča.«

Če so bili Kranjec, Tepeš in Prevc zadovoljni, so bili Damjan (19. mesto), Naglič (27.) in Hvala (28.) zelo veseli, da so se ob dokaj hudih napakah sploh uvrstili na tekmo, medtem ko je Dežman (34.) izpadel. »Po takšnem padcu Morgensterna, ob katerem sem pogledal stran, je bilo težko iti na zaletišče. Potrebuješ en skok, da greš čez slabe občutke in obrneš nov list,« je priznal Jernej Damjan.

Izidi kvalifikacij: 1. Kranjec 179,3 (194,5), 2. Tepeš (oba Slo) 176,1 (192), 3. Hajek (Češ) 170,6 (186), 19. Damjan 152,3 (171,5), 27. Naglič 147,2 (164,5), 28. Hvala 146,9 (173), 34. Dežman (vsi Slo) 141,1 (167), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Prevc (Slo) 188, 2. Ammann (Švi) 187,5, 3. Zyla (Pol) 186.