Četrta z zadnjega svetovnega prvenstva v dolini Fiemme je pred prazniki zmagala tudi na maratonu Rumjulsrennet v domačem Sjusjoenu pred odlično norveško tekačico Maiken Caspersen Falla (zmagal je tudi njen princ Ola Hattestad) in je na to kot sprinterka posebno ponosna. Niz predolimpijskih sprintov najbolj potrebuje za dvig samozavesti in drobnega tekmovalnega poguma v izločilnih tekih, ki bo še kako pomemben v Sočiju.

Enako popotnico na vzhod želi tudi Čebaškova. »Hiter odhod s Toura je bila dobra odločitev, saj sem ohranila zdravje. Tudi pripravljenost je dobra,« je v torek med treningom na Pokljuki poglavitne stvari naštela Čebaškova, ki še ni pozabila nerodnosti, zaradi katerih na Tour de Ski ni mogla unovčiti odlične pripravljenosti za deseterico.

V tekaškem taboru z normami za Soči nimajo več velikih skrbi. Ob Višnarjevi, Fabjanovi, Čebaškovi in Razingerjevi bo kot peta kot nepogrešljiva članica štafete in specialistka za daljše razdalje zaupanje skoraj zagotovo dobila Barbara Jezeršek, čeprav nima popolne norme OKS. Gracer v Nove mesto s seboj ni vzel niti Ane Lampič, da bi zapolnila vrzel namesto Fabjanove in tako z dvema štafetama iskal priložnost na nedeljski tekmi sprinterskih dvojic v klasiki. »Če bi bil tudi sobotni sprint v klasiki, bi bila z nami, samo za eno nedeljsko tekmo pa je ni smiselno voziti na Češko. Pripravlja se za mladinsko svetovno prvenstvo in več lahko odnese na tekmi celinskega pokala v francoskem Chamonixu,« je Marko Gracer pojasnil, zakaj ne bo dal priložnosti za izpolnitev olimpijskih sanj še eni tekačici.

Tekači medtem manj kot trideset dni pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju čakajo le še na čudež. Upanja, da bi se Roku Tršanu ali Luki Gostinčarju uspelo prebiti med trideseterico in bi izpolnila normo OKS, čeprav je na razpolago mednarodna kvota dveh tekačev, za dvajsetletnika skoraj ni. Gostinčar je dobil priložnost zaradi uspeha na tekmi celinskega pokala. Pred tednom mu je zaradi preveč lagodnih zadnjih metrov Luka Prosen izmaknil zmago na spominski tekmi Žemve in Jakopiča na Pokljuki, udeleženec Tour de Ski Boštjan Klavžar je bil tretji. Tršan, ki v tej sezoni še ni potrdil slovesa najboljšega slovenskega tekača, pa se je tej sprinterski drsalni tekmi iz niza slovenskega pokala Geoplin z 234 tekači kar izognil. »Zaradi tega sva se z Rokom že pošteno sprla. Njegov izgovor je bil, da je bila tekma v dežju in se boji prehlada. Trdi, da mu gre zdaj dobro,« je Gracer priznal nesoglasja. Glede pristopa se lahko zgleduje pri tekačicah, saj ni nobena tožila zaradi štiriurne tekme v dežju. Nika Razinger, ki bi lahko bila senzacija tekme v Novem mestu, je dokaj prepričljivo ugnala Lampičevo, Manco Slabanjo, hči Roberta Slabanje, nekdanjega trenerja Petre Majdič, in Leo Einfalt. mm