Lancia je bila ustanovljena leta 1906 in je dolgo veljala za eno najbolj prestižnih avtomobilskih blagovnih znamk na svetu. Fiat jo je prevzel leta 1969, v zadnjih letih pa je močno skrčil investicije vanjo.

Marchionne je že leta 2012 nakazal, da Lancia nima prihodnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Moramo biti pošteni. Lancia nikoli ne bo več tisto, kar je bila. Edini njen model, ki ima vrednost v Evropi, je Ypsilon, ki ga bomo rešili. Preostali modeli nimajo nobene privlačnosti," je dejal ob tisti priložnosti.

Po drugi strani pa ima prvi mož Fiata očitno velike načrte z drugo veliko italijansko avtomobilsko blagovno znamko v lasti Fiata Alfa Romeo.

"V skrivnih hangarjih po vsej Italiji so skupine naših zaposlenih, ki snujejo nove Alfine modele, ki jih bomo predstavili aprila," je napovedal in izrazil prepričanje, da jim bo uspelo tej znamki povrniti nekdanji sijaj.

Hkrati je Marchionne zavrnil možnost, da bi Alfo Romeo prodali nemškemu avtomobilskemu velikanu Volkswagen. "O tem lahko samo sanjajo," je dejal.

To je bil sicer prvi Marchionnejev intervju, od kar je Fiat minuli teden dokončal prevzem ameriškega proizvajalca avtomobilov Chrysler. Fiatu se zdaj obeta novo ime, je nakazal.