Prireditelji so zaradi izčrpanosti tekmovalcev odpovedali drugi del hitrostne preizkušnje.

"Že od začetka je etapa pokazala ogromno nevarnosti, prahu in zahtevnih navigacijskih trikov. Kdor danes ni vozil natančno po potni knjigi in uporabljal satelitske navigacije, je imel zagotovo težave. Ker je v prvem delu ostalo večje število dehidriranih tekmovalcev, je za drugi del zmanjkalo helikopterjev z medicinsko pomočjo," je pojasnil Stanovnik, ki je v skupnem seštevku zdaj na 33. mestu. Drugi slovenski motociklist Simon Marčič je pred četrto etapo zaradi poškodbe odstopil.

Prva tri mesta je zasedla trojica dirkačev na motorjih KTM: Marc Coma, Jordi Viladoms in Kuba Przygonski. Razočaranje sta doživela Joan Barreda Bort (Honda) na sedemnajstem mestu in Cyril Despres (Yamaha) na 18. mestu. Peti dan relija pa je izločil še enega od možnih kandidatov za zmago; Paulu Goncalvesu je namreč njegova Honda zgorela.

Pri avtomobilistih je bil najhitrejši Nani Roma (Mini) pred Južnoafričanom Ginielom De Villiersom (Toyota) in Američanom Robbyjem Gordonom (Hummer). Skupno pa je Roma prvi s 26 minutami naskoka pred Katarcem Nasserjem Al-Attiyahom (Mini) in Argentincem Orlandom Terranovo. Slovenska posadka Darij Novak/Boštjan Leskovec še ni prišla do cilja, pred današnjo preizkušnjo pa je imela slovenska odprava veliko dela tudi s popravili dirkalnika.

"Etape so neusmiljene. Po tem, kar vidim zdaj, lahko rečem, da Dakarja ne morem primerjati prav z nobenim drugim relijem. Ko že misliš, da bo konec težkih odsekov in si že blizu cilja, te čakajo še štiri, pet ali šest komaj prevoznih ovir. Z Boštjanom se trudiva držati stik z glavnino in čim manj poškodovati avto. Z optimizmom gledamo naprej, prvi cilj je, da pridemo do dneva počitka, ko se bomo lahko pripravili za drugi, še težji del dirke," je dosedanji del relija ocenil debitant Novak.

V petek bo na sporedu zadnja etapa pred težko pričakovanim dnevom počitka. Pot med Tucumanom in Salto bo dolga 464 kilometrov s 400 kilometri hitrostne preizkušnje.