Odprava slovenskih prvakov je na pot proti Sarajevu krenila včeraj zjutraj in se popoldne nastanila v Holiday Innu, najbolj znanem hotelu s simbolno vrednostjo v nekdaj do tal porušenem mestu. Holiday Inn so zgradili ravno za goste olimpijskih iger, kasneje je bil v triletnem obsedenem vojnem stanju zatočišče srbskih paravojaških sil na čelu z zloglasnim generalom Radovanom Karadžićem. Dokler ga niso osvobodili domačini, so agresorji z balkonov streljali na civiliste. Najhuje je bilo spomladi 1992 v času splošnih demonstracij pred bosanskim parlamentom. Med vojno vihro je bila okolica hotela tako najbolj nevaren predel Sarajeva, saj je v neposredni bližini stala prva bojna črta. Kot pravi zgodovina, je bil Holiday Inn tarča vsaj stotih napadov s strelnim orožjem, a hkrati edini primeren objekt, v katerem so se lahko zadrževali vojni dopisniki z vsega sveta.

Zdaj je hotel že nekaj let obnovljen in privatiziran. V času mini hokejske turneje bo od udeležencev sarajevskega IceFesta v njem bivalo le moštvo Olimpije, medtem ko sta Beljak in KAC izbrala hotel z višjim standardom. Za vse stroške nastanitve koroških predstavnikov mora po dogovoru poskrbeti Olimpija. Njeno vodstvo je na prizorišču že nekaj dni in skrbno preverja vse malenkosti, ki morajo biti za brezhibno izvedbo tovrstnega dogodka vrhunsko organizirane. Direktor Matjaž Sekelj se je iz Ljubljane odpravil že v nedeljo, v teh dneh pa se bo lahko srečal s kar nekaj visokimi gosti iz sveta hokeja. Med drugim se bodo na tribunah družili tudi nekdanji olimpijci in se spominjali nepozabnih iger iz leta 1984, ko je imel pomembno vlogo tudi hokej.

Ljubljanski hokejisti se bodo v olimpijski dvorani Zetra, ki jo je po vojni s finančno injekcijo pomagal obnoviti legendarni šef Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch, skušali predstaviti v čim lepši luči, a že dlje časa je znano, da točk v drugi del tekmovanja ne bodo nesli. Igralci poudarjajo, da bo IceFest sijajna izkušnja v njihovih karierah, klub pa je moral dvakrat preveriti, da je na pot vzel dovolj palic, da jih ne bi spet zmanjkalo tako kot nazadnje na krajši turneji po zahodni Avstriji.

EBEL, danes ob 19.15: Olimpija – Beljak (v Sarajevu), Salzburg – Alba, KAC – Innsbruck, Linz – Bolzano, Znojmo – Dunaj, Gradec – Dornbirn.