Čeprav so delovanje Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. v minulem letu na poslovnem področju zaznamovali občutni rezi v financiranju s strani Mestne občine Ljubljana, njegov direktor Tadej Pogačar ocenjuje lansko leto kot uspešno. »Izvedli smo kakovosten in obširen program, poleg tega smo uspešno sodelovali z enajstimi tujimi in sedmimi domačimi umetniškimi organizacijami,« povzame. Med drugim sta v njihovem Centru in Galeriji P74 lani gostovala ameriška vizualna umetnica Jenny Perlin in madžarski sodobni umetnik srbskega rodu Balint Szombathy.

Eden večjih dosežkov leta 2013 je bila razstava Črno na belem, ki jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. pripravil v Galeriji Academie Moderne v Zagrebu. Dejavni so bili torej tudi na mednarodnem področju, delovanje zunaj meja Slovenije pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje, saj menijo, da je to zelo pomembno predvsem v času krize in je edini odgovor na slabše pogoje delovanja doma.

Štiri programska področja

Program zavoda je v letošnjem letu razdeljen na štiri vsebinska področja: raziskovalno, produkcijsko, založniško in izobraževalno. Prvi projekt, ki ga pripravljajo na raziskovalnem področju, temelji na delu slikarke Milene Usenik; posebno pozornost bodo posvetili njenim doslej le redko razstavljenim delom iz 70. let prejšnjega stoletja. Drugi, dvoletni projekt, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, je raziskava slovenske umetnosti v 90. letih prejšnjega stoletja iz dveh pogledov, ljubljanskega in tistega lokalne organizacije s periferije.

Prav tako napovedujejo pester razstavni program. Prvo letošnje odprtje je bilo sinoči, ko so na ogled postavili razstavo treh izstopajočih mladih umetnikov in umetnic z naslovom Novi val: Pazite na otroke. Na njej razstavljajo Tinkara Babić s pletenimi grafiti, Alja Piry s konceptualnimi deli ter Jaka Vatovec s slikami in grafikami, ki temeljijo na motivnem svetu filmskega žanra grozljivk. Po besedah direktorja Pogačarja ti mladi umetniki s kontrakulturnimi težnjami na slovensko umetniško sceno prinašajo svežo energijo.

Med drugim v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo pripravljajo postavitev razstave Umetnost bombardiranja, jeseni pa bo na ogled tudi produkcija kolažev Uroša Potočnika in razstava dokumentarnega gradiva o hrvaškem konceptualnem umetniku Tomislavu Gotovcu.

Medosebni kontakt v inkubatorju

Pomemben poudarek zavoda bo letos namenjen izobraževanju in spremljevalnemu programu. Kot pravijo, bodo močno okrepili število delavnic, javna vodstva po razstavah ter predavanja in pogovore z umetniki. »Menimo, da je v času, ko je zavladala nekakšna apatija in nam gre vsem težje ter je teh socialnih kontaktov vse manj, pomembno, da stopimo skupaj. S serijo novih dogodkov skušamo spodbuditi sodelovanje in več druženja,« pravi Pogačar.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. spodbuja tudi mlade ustvarjalce in vse druge, ki delujejo na umetniškem področju. Tako kot novost uvajajo tudi novo formo inkubatorja za mlade kustose in jim želijo omogočiti, da so prisotni v vseh fazah in delih delovanja galerije. »V Ljubljani imamo že dolga leta dobro obiskan tečaj, namenjen mladim kustosom, a ugotavljamo, da teh udeležencev tečaja nato nikjer ne zasledimo. Namen inkubatorja je, da mlad kustos sodeluje vse od vzpostavitve kontakta z umetnikom pa do realizacije razstave.«

V preteklosti so v zavodu zaznali tudi veliko pomanjkanje na področju izdajanja avtorskih in strokovnih tekstov, ki bi analizirali in pisali o slovenski sodobni umetnosti. Da bi ta primanjkljaj nadomestili, so se odločili, da bodo letno izdali po pet avtorskih tekstov, ki bodo prinesli nove poglede in analize o aktualni produkciji.