Slovenska rokometna odprava pred tekmo v Schaffhausnu ni kipela od samozavesti, zavoljo povprečne pripravljenosti nekaterih nosilcev igre se je seme dvoma zasadilo tudi v vselej optimističnega selektorja Borisa Denića, na koncu pa se je vse končalo na najboljši možni način. Slovenski rokometaši so v deželi sira in čokolade prikazali zelo zrelo predstavo in se v domovino vračajo s polnim izkupičkom, z osvojenim parom točk pa so si na stežaj odprli vrata za prvo mesto v skupini 3, ki prinaša junijski dodatni tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju.

Do uresničitve tega cilja morajo v nedeljo, 12. januarja, v Velenju premagati Ukrajino. V nasprotnem primeru bodo izpadli in po letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem izpustili še eno veliko rokometno tekmovanje, ki bo januarja prihodnje leto na Arabskem polotoku.

Slovenska uvodna postava - na vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na zunanjih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube ter krožni napadalec Matej Gaber, v obrambi je namesto Skubeta igral Peter Pucelj - je že v uvodu nakazala svojo odločnost in slo po zmagi. Obramba 6-0 je delovala brezhibno, pravo delovno temperaturo je od prve minute dosegel tudi Škof, sicer "dolžnik" z nekaterih zadnjih reprezentančnih tekem, napad pa je navkljub nekaterim manjšim spodrsljajem in dveh "čistih" zapravljenih priložnostih deloval kot dobro naoljen stroj.

Hitra žoga ter raznovrstna uvodna igra je gostitelje v tukajšnji BBC Areni v Schaffhausnu naredila nebogljene, Slovenci so jim že v šesti minuti ušli na 4:0, razmerje moči na igrišču pa se ni bistveno spremenilo niti po dveh minutah odmora nemškega strokovnjaka na švicarski klopi Rolfa Bracka, ki jih je zahteval po uvodnih 17 minutah igre.

Slovenija je vse do konca prvega polčasa zadržala vse svoje dobre lastnosti iz uvoda tekme, njenega ritma niso porušile niti Denićeve pogoste menjave (v prvem polčasu na igrišče niso stopili le Matevž Skok, Marko Bezjak in David Špiler), s katerimi je vzdrževal visok ritem. Slovenija je dobro kljubovala tudi švicarskemu "eksperimentu" s sedmimi igralci v polju, njena prednost je v prvi polovici tekme vseskozi znašala med štirimi in največ sedmimi zadetki, kolikor je bilo na polčasu (19:12).

Ideolog slovenske igre Uroš Zorman, ki je danes praznoval 34. rojstni dan, in njegovi soigralci v drugem polčasu niso popustili niti za milimeter, v 37. minuti so si priigrali devet golov prednosti (21:12) in s tem razrešili vse dvome o zmagi, najvišjo prednost pa so si priigrali v 51. minuti, ko je bilo 28:17. Za četrto slovensko zmago v teh kvalifikacijah si zasluge lastijo prav vsi slovenski igralci, po svoji učinkovitosti pa sta najbolj odstopala Gajić in Škof. Krilni igralec Montpellierja je Švicarjem nasul 11 golov, vratar Nantesa pa je zbral 12 obramb.

Po petih krogih v skupini 3 vodi Ukrajina z devetimi točkami, Slovenija jih je zbrala osem, Švica tri, Luksemburg pa je brez točk.