Danes bo v Ruhpoldingu (ob 14.30) moška biatlonska preizkušnja. Za slovensko četverico (Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič, Jakov Fak) bo to veliko bolj pomembna preizkušnja. Štafeta še vedno lovi uvrstitev med osmerico in normo Olimpijskega komiteja Slovenije za nastop štafete v Sočiju. To ni zadnja priložnost, saj je prihodnji teden v Antholzu še ena tekma štafet. Vendar v ponedeljek, 13. januarja, že zaseda odbor za vrhunski šport OKS, ki je glavno sito za nastop na igrah. V torek, 21. januarja, zaseda še izvršni odbor OKS, ki ima v rokah (le) dokončno zeleno ali rdečo luč. Pritiska tega ni mogoče izničiti.

Biatlonci imajo za nastop na igrah zagotovljeno mednarodno kvoto petih biatloncev. Izpolnjena norma za štafeto bi bila najboljši argument, da gre v Soči četverica ali kar peterica z rezervistom vred. Na obeh decembrskih štafetnih tekmah se slovenska zasedba ni proslavila. V prvi predaji je nastopal Simon Kočevar. Za naslednji dve odločilni preizkušnji je trener Uroš Velepec zadnje tedne posebej pripravljal izkušenejšega Petra Dokla, ki je že nastopil na olimpijskih igrah v Vancouvru. Ihanski biatlonec, ki slovi kot odličen strelec, se je decembra boril s preutrujenostjo in slabo krvno sliko, a trener je prepričan, da bo z njim Slovenija v prvi predaji bolj udarna.

»Na državnem prvenstvu konec decembra je že pokazal, da se tekaško vrača na raven drugih. Na zadnjih pripravah je še dvignil nivo,« je prepričan Uroš Velepec. Bremena prve predaje se Dokl še posebej zaveda, saj se na posamičnih tekmah težko približa trideseterici in je štafeta ključna za dokazovanje.

Manj glavnega stratega skrbijo, seveda ko gre za tekaško plat, ostali trije. Janez Marič in Klemen Bauer sta na zadnjih tekmah v Oberhofu z 22. in 23. mestom na sprintu dokazala, da sta le minuto od zmagovalnega odra. Marič je s tem kot tretji biatlonec deloma potrdil individualno normo OKS. Bauer in Marič sta tekaško med najhitrejšo petnajsterico, kar nakazuje še večji potencial. Večja loterija je njuno streljanje, ki je predvsem na štafetnih tekmah huda ločnica.

Superman za štafetne tekme Jakov Fak je v tem obdobju vadil na Pokljuki. »Jaka si je na zadnjih pripravah opomogel. Dobil je nazaj kilogram ali dva, ki ju je izgubil med boleznijo. Zelo pazljivi smo bili z njegovimi daljšimi treningi, da se ne bi dodatno izčrpaval,« je zatrdil Velepec v upanju, da se bo v Ruhpoldingu, za Jakova Faka kraju srečnega imena, znova vrnil med elito. Med deseterico na posamičnih tekmah svetovnega pokala to sezono še ni bil, a dvomov, da tega ni sposoben, ni. Sam je jasno in glasno prepričan, da se bo v Sočiju znova boril za kolajno. Tudi zlato.

Prav zaradi treh udarnih biatloncev (Fak, Bauer, Marič) skoraj ni strokovnjaka, ki kljub morebitni neizpolnitvi slovenskega kriterija, slovenski štafeti v februarju ne bi pripisoval možnosti za vrhunski dosežek.