Gašper je vsekakor menil, da si tistega dne ni zaslužil klavrnega konca. Prepričan je bil, da ima več kot dovolj argumentov za to, da sledi klicu in nadaljuje svoje poslanstvo v tej »prečudoviti deželi pod Alpami, ki je omejena sama s seboj«, kot je tvitnil usodnega dne, očitno že nekoliko mehurčkast. Kje so ga srali, ni povedal, tudi ne s kom – čeprav vsi sumimo, da je šlo za poslovno zabavico, zagotovo pa vemo, da je šlo za službeni avto. Pričakovali bi, da bo to gazdo odneslo, kot vsako pisarniško miš v naši deželici, ki jo v službenem avtu zasačijo naklano, mar ne? A Gašperja ne, ker on dvomilijonskemu kimajočemu narodu pojasni, da policijskih luči in siren ni zaznal, ker je alkohol mešal z zdravili, in da če ne bi bil prepričan, da zmore, tega ne bi niti poskusil. Ampak res, se zamisli slovenstvo, prijetno je poplakniti vročino s tabletami, tablete pa s hruškovcem, in samo reva si ne upa pod gasom za volan. Itak pa je šlo za službeni žur in sama sreča, da sploh še kdo rešuje našo zavoženo prihodnost, evo.

In sploh – kaj je omamljanje v primerjavi z Gašparjevimi drugimi posebnimi dosežki in sposobnostmi, ki jih je demonstriral v zadnjem letu? Medtem ko nadarjeni veseljak med neobveznim klepetom z levico lahko srka čaj iz premierkinih tigrastih skodelic, si z desnico povsem neopazno postelje najbolj vroč direktorski stolček, pretrese projekte, pokrpa izgubo, najde zelence, začara Kitajce. Strokovnjak za določanje položaja ladje na morju postane guru slovenskega import-eksport biznisa, preden si vi uspete skuhati mehko kuhano jajce! Ameriške sanje vsakega delovnega Slovenca, pomislite med kuhanjem tistega jajca, še posebej zato, ker podjetnež v skladu s folkloro nekaj časa uspeva kar na črno. Kuhinja na inšpektoratu? Premierka medtem kuha samo mulo, pa še to bolj zaradi forme.

Slovenec je trdoživo in trpežno bitje. Poje marsikaj. Pogoltne marsikatero gnilo jabolko in prenekatero, tudi neupravičeno čežano. Prežveči laži, kraje in nategovanja, nekoliko bolj se muči s prebavljanjem parkomatov in dražjih cestnin, a njegov organizem vse predela in izloči in zelo hitro je to voda pod mostom. (No, ja, v školjki.) Pa mi boste rekli, da ne bo pogoltnil nekaj amoksiklavov s hruškovcem?