Schumacher se je poškodoval 29. decembra, ko je pri smučanju izven urejene proge padel in z glavo udaril v skalo. Zaradi hudih poškodb glave in krvavitev v možganih so ga v Grenoblu že dvakrat operirali, še vedno pa ga zdravniki ohranjajo v umetni komi. Njegovo stanje je sicer stabilno, a ostaja kritično.

Na današnji novinarski konferenci so francoski preiskovalni organi predstavili ozadje nesreče in pojasnili, kaj točno se je tisto nedeljo zares zgodilo. Pri tem jim je bil v veliko pomoč tudi posnetek s čelade, ki jo je med smučanjem nosil Schumacher.

(Foto: Reuters)

Francoski tožilec Patrick Quincy je novinarsko konferenco, na katero je prišlo toliko novinarjev, da vseh niso uspeli spraviti v konferenčno sobo, začel s pozivom, da Schumacherjevo družino v teh težkih trenutkih novinarji še naprej pustijo v miru in naj v javnost ne posredujejo lažnih informacij o stanju poškodovanega sedemkratnega svetovnega prvaka. Quincy je potrdil, da so že pogledali posnetek s Schumacherjeve čelade, a ga še niso povsem podrobno preučili, še vedno pa čakajo na domnevni posnetek nesreče, ki naj bi jo s kamero na telefonu naključno posnel nek nemški turist, ki pa ga preiskovalci še niso dobili in tudi dvomijo, da res obstaja.

Hitrosti ob prehodu na neurejeno progo ni zmanjšal, a ni divjal

»Okoli 11. ure se je Schumacher spustil z višine 2700 metrov nadmorske višine in smučal do mesta, kjer se proga razdvoji, vmes pa so neurejene površine, kamor je Schumacher zavil namerno in tam se je zgodila nesreča. Po posnetku sodeč je zelo dober smučar in je smučal s svojemu znanju primerno hitrostjo, ki pa je ob prehodu na neurejeno progo ni zmanjšal. Težko ocenimo, kako hitro je v resnici smučal, a je s posnetka z njegove kamere razvidno, da je smučal z normalno hitrostjo zelo dobrega smučarja na težkem terenu, ne moremo pa trditi, da je smučal prehitro ali neprevidno. Pred nesrečo je smučal od tri do šest metrov izven urejene proge, kjer je nato z eno smučko zapeljal na skalo, zato je izgubil ravnotežje. Vrglo ga je nekaj metrov stran, kjer je približno osem metrov od urejene proge z glavo udaril v skalo, njegova čelada pa je zaradi hudega udarca počila na dva dela,« so o dogajanju pred nesrečo povedali preiskovalci.

(Foto: Reuters)

Quincy je nato dodal, da se pri preiskavi ne bodo posvečali le ugotovitvam o natančni hitrosti njegovega smučanja: »Posnetek s čelade bomo še naprej preučevali, tudi z najbolj kvalificiranimi ljudmi za to področje. Če bo mogoče, bomo ugotovili tudi njegovo natančno hitrost smučanja, a naj poudarim, da hitrost smučanja za nas ni najbolj pomemben del te preiskave, niti ne bo odločilno vplivala na morebitne ukrepe, ki jih bomo na koncu sprejeli.«

Patrick Quincy (Foto: Reuters)

Preiskovalci so še dodali, da je bila urejena steza ustrezno označena in ločena od neurejenih površin, Schumacherjeve smuči pa so bile v dobrem stanju in niso vzrok nesreče.