»Mogoče se bo slišalo malce prepotentno, toda to je resnica. V primerjavi med rokometnima Slovenijo in Švico glede plusov in minusov vidim prav vse pluse na naši strani, slovenskih minusov pa ne vidim nikjer. To pomeni, da je vse odvisno samo od nas, od Švicarjev pa prav nič,« je včeraj v pripravljalni bazi v Zrečah od optimizma žarel selektor Boris Denič. Igralci in člani strokovnega vodstva reprezentance bodo danes popoldan z letalom iz Ljubljane odpotovali v Zürich, zvečer opravili trening, jutri dopoldan še enega, ob 20. uri pa jih v dvorani BBC Arena v Schaffhausnu čaka prva od dveh ur resnice v kvalifikacijah za SP 2015.

Po nedeljskem domačem porazu proti Ukrajini (31:32) so Švicarji že dva kroga pred koncem ostali brez možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini 3 in napredovanja v junijske dodatne kvalifikacije. Toda v tem dejstvu vidi selektor Denič pred jutrišnjo tekmo za Slovenijo prej slabo kot dobro plat. »Verjetno vsi pri nas razmišljajo, da bo zdaj lažje, ko so Švicarji izpadli iz vseh kombinacij za prvo mesto v skupini. Toda jaz ne razmišljam tako, ampak je takšna mentaliteta ljudi s teh prostorov. Švicarji bodo lahko zdaj še bolj sproščeni in bodo lahko odigrali še boljšo partijo, saj nad sabo zares nimajo nobenega pritiska,« je prepričan Denič, ki je kvalifikacije za SP 2015 začel prav z zmago proti Švici: 30. oktobra lani je bilo v Rdeči dvorani v Velenju 33:30, čeprav so Slovenci sredi drugega polčasa dvakrat vodili že s sedmimi zadetki prednosti (26:19 in 27:20).

Švicarske rokometaše je nedavno prevzel novi selektor, 60-letni Rolf Brack, ki je bil zadnjih deset let trener nemškega prvoligaškega kluba Balingen. Selektor Denič je na posnetkih tekem, ki jih je na klopi švicarske reprezentance vodil Brack, opazil tudi novost. »Pod vodstvom novega selektorja Švicarji igrajo tudi obrambo 3-2-1, toda precej modificirano. Odkar je Brack prevzel selektorski položaj, jo na vsak tekmi uporablja od dvajset do trideset minut. Zato moramo biti pripravljeni tudi na takšno obrambo,« opozarja Denič. Morebiten poraz v Schaffhausnu, od koder prihaja tudi klub Kadetten in v katerem je globoke sledi pustil slovenski trener Matjaž Tominec (za Kadetten igra tudi njegov sin Nik), bi za Slovenijo pomenil predčasen konec sanj o nastopu v Katarju. Remi bi pomenil, da morajo Slovenci v zadnjem krogu v nedeljo v Velenju premagati Ukrajino z večjo razliko, kot so izgubili v Zaporožju (28:32), zmaga v Švici pa bi Sloveniji prinesla privilegij, da bi že minimalna zmaga proti Ukrajincem zadoščala za prvo mesto v skupini. »Naš edini cilj je zmaga. Ne samo proti Švici, ampak tudi proti Ukrajini. Oba nasprotnika bomo vzeli stoodstotno resno. Če ni tako, se lahko hitro opečeš. A prepričan sem, da se mi ne bomo opekli niti v Schaffhausnu niti v Velenju,« napoveduje Denič.

Takoj po oktobrski tekmi s Švico v Velenju je levoroki Jure Dolenec odpotoval v Montpellier, kjer je njegova življenjska spremljevalka čakala na porod. Zato se ni pridružil reprezentanci na gostovanju v Ukrajini, kjer je Slovenija izgubila in si še dodatno otežila pot proti prvemu mestu v skupini. »Zavedamo se, kakšen je položaj na lestvici in kaj potrebujemo za končno prvo mesto. Upam, da bomo pokazali boljšo igro kot na zadnjih tekmah. Tega smo sposobni, napredujemo iz treninga v trening, zato sem prepričan, da bomo premagali tako Švicarje kot Ukrajince,« napoveduje Jure Dolenec, član francoskega kluba Montpellier, ki je lani proti Švici dosegel tri zadetke.

Enak skupni izkupiček je imel tudi na dveh tekmah z Luksemburgu (v Differdangeju brez gola, v Velenju tri), 25-letni Gorenjec pa se dobro zaveda, da je voda prišla do grla in da ni več popravnega izpita. »Verjemite, vsem je težko, najtežje igralcem. Reprezentance, v krogu katerih se vidimo tudi mi, se pripravljajo na bližnje EP na Danskem, mi pa igramo predkvalifikacije. Na srečo nas čakata le še dve tekmi, na katerih moramo dati od sebe maksimum, obe dobiti in dokazati, da ne spadamo v predkvalifikacije, ampak v evropski in svetovni vrh. Če se nam junija lani v Stožicah ne bi zgodila Belorusija, bi bilo zdaj vse drugače, saj bi se pripravljali za EP, a to moramo zdaj odmisliti. Ker nas ne bo na Danskem, bo spremljati tekmovanje od doma še precej težje. Mogoče bo najbolje kar ugasniti televizijo,« pravi Dolenec, ki je v reprezentančnem dresu doslej zbral 57 nastopov in dosegel 238 zadetkov.