Na podlagi tega sklepa, ki ga je pripravila Kanglerjeva mestna uprava, je župan podpisal pogodbo, po kateri je bil koncesionar od takrat upravičen do letne subvencije 470.000 evrov. To je kar petkrat več, kot je prej prejemal Športni center Pohorje.

Ministrstvo terjalo dokaze

Na ministrstvu so tedaj opozorili, da je treba v primeru, ko se na novo urejajo koncesijska razmerja, podeliti novo koncesijo na javnem razpisu. Od župana so pričakovali dokaze o tem, da omenjena subvencija ne predstavlja državne pomoči, sicer bi občina kršila zakon o javno-zasebnem partnerstvu.

Vsi ti dvomi niso ustavili naložbe v novo pohorsko vzpenjačo. Športni center Pohorje je od ministrstva za gospodarstvo, ki ga je tedaj vodil Matej Lahovnik, celo prejel 4,2 milijona evrov nepovratnih sredstev za nakup nove žičnice, ki je doživela slavnostno odprtje konec leta 2009.

Samo nekaj mesecev pozneje je ministrstvo za finance spisalo mnenje, da je bila podelitev koncesije v nasprotju z odločbami evropske komisije, zaradi kršitve zakonodaje pa je posel postal ničen, s čimer se je pozneje strinjalo tudi računsko sodišče. Seveda občinarji niso sprožili nobenega ustreznega postopka, temveč so Športnemu centru Pohorje vsako leto izplačevali subvencijo. Znesek 470.000 evrov je predviden tudi v proračunu za letošnje leto, pod katerega se je podpisal Kanglerjev naslednik Andrej Fištravec.

Kangler se ni zmotil

Mariborski kriminalisti so vzeli pod drobnogled sporni koncesijski posel. Enajstega septembra lani je moral Kangler na zaslišanje na policijo. »Večjega mobinga v svojem življenju še nisem doživel,« je tedaj potožil medijem. »Sistematično me ovajajo vsake štiri mesece!« To o štirih mesecih očitno drži. V začetku tega tedna je Večer razkril, da so Kanglerja in še sedmerico oseb doletele kazenske ovadbe v zadevi Pohorska vzpenjača.

»Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je prejelo kazensko ovadbo zoper osem fizičnih oseb,« je sporočil vodja tožilstva Drago Šketa. Pet oseb je ovadenih v zvezi s podelitvijo koncesije, tri pa zaradi spornega investicijskega vzdrževanja stare gondolske žičnice. Ovadeni so osumljeni zaradi domnevne storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poslovne goljufije in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Tožilstvo je poleg tega prejelo še naznanilo NLB zoper eno od odgovornih oseb ŠC Pohorje zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije. Zadevo je tožilstvo odstopilo mariborskim kriminalistom v preiskavo.

Po neuradnih informacijah so med ovadenimi tudi nekdanja direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, nekdanji podžupan Andrej Verlič in nekdanji direktor ŠC Pohorje Drago Rataj. Na seznamu naj bi bil tudi bivši vodja pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, ki je prav ta teden doživel olajšanje na mariborskem okrajnem sodišču. Tožilstvo je namreč zaradi pomanjkanja dokazov zoper njega umaknilo obtožni predlog, v katerem mu je očitalo, da je kazensko odgovoren za nesrečo, ki se je zgodila julija 2009, ko se je na Pohorju podrl osmi steber vzpenjače.

Ključna okoliščina za tak sodni razplet je bila ta, da Jesenšek v svoji pogodbi o zaposlitvi ni imel navedenih pristojnosti in odgovornosti za varnost potnikov, ki se prevažajo z žičniškimi napravami Športnega centra Pohorje. Edini, ki je prevzel odgovornost za nesrečni dogodek, med katerim so na tla zgrmele štiri kabine in sta se dva potnika lažje ranila, je bil nekdanji tehnični direktor vzpenjače Robertino Ribič. Marca lani je na predobravnavnem naroku priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za pogojno kazen osmih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.