Za zaposlene v enoti Opal Steklarne Hrastnik se novo leto ni začelo najbolje. Že prve dni po praznikih je namreč 14 delavcev ostalo brez pogodbe o zaposlitvi, še 16 pa so jih razporedili na druga delovna mesta. Čeprav je skupina lani ustvarila bistveno višji dobiček kot leta 2012, ko je ta znašal 1,35 milijona evrov, je bil ta korak neizogiben, so pojasnili v vodstvu steklarne. Opal, kjer izdelujejo steklo za razsvetljavo, namreč zaradi krize v gradbeništvu posluje najslabše od treh enot, novih naročil pa je premalo.

Lani so se začeli usmerjati v nove programe, kot so kolekcije vaz v povezavi z znanimi slovenskimi cvetličarji ter proizvodnja in trženje nagrobnih žar in promocijskih steklenic, a se na trgu z njimi še niso uveljavili, je pojasnil generalni direktor podjetja Andrej Božič. »Za nove projekte smo morali poiskati nove stranke, kar pa terja svoj čas. Za trženje nagrobnih žar smo morali naš prvotni izdelek po pogovorih s potencialnimi kupci prilagoditi novemu trgu. Trenutno izdelujemo nove pogrebne žara in prodajne kataloge,« je strategijo reševanja Opala razložil Božič in dodal, da so se zato odločili zdaj ohraniti zdravo jedro Opala, ko se bo stanje na trgu izboljšalo, pa obljublja, da bodo odpuščene ljudi znova zaposlili.

V steklarni je zaposlenih še 688 ljudi, novih odpuščanj za zdaj ne načrtujejo, čeprav bodo v prihodnje zaposlovali višjekvalificirane kadre in pomlajevali delovne ekipe, je pojasnil Božič. Dodal je, da prav tako še niso potrdili poslovnega načrta za leto 2014, pričakujejo pa rast prihodkov in vsaj poslovni rezultat, enak lanskemu. Odprli so si namreč nove trge v Braziliji, Južnoafriški republiki in Veliki Britaniji, prodirajo tudi na Japonsko in v Kanado. »Steklarna Hrastnik je tudi eno od 40 podjetij, ki jim bo Evropska unija sofinancirala stroške nastopa na sejmu v Tokiu,« je dejal Božič.

Dobri poslovni rezultati in potencial za nadaljnji razvoj podjetja so bili po njegovih besedah tudi razlog, da Steklarna Hrastnik po pol leta prodajnih aktivnosti ni zamenjala lastnika. Ciprsko podjetje Ampelus Holding v lasti Igorja Laha bo tako izvedlo tudi naslednjo okoli 5,5 milijona evrov vredno investicijo v obnovo peči in proizvodnih linij embalažnega stekla, predvidoma avgusta. »To nam bo omogočilo dodatni dvig kakovosti in izdelavo specifičnih nišnih proizvodov, kar bo povečalo našo uspešnost in vrednost podjetja,« je prepričan Božič.