Založba Miš je pred dnevi predstavila vrsto knjižnih novosti za otroke in mladino, z izjemo ene pa gre pri vseh za nova izvirna dela domačih avtorjev, namenjena različnih starostnim skupinam. Gaja Kos tako v slikanici Junaki z ladje Argo na izviren in humoren način oživlja znani mit o Argonavtih. Gre za poučno, predvsem pa zabavno leposlovno besedilo, ki sodobnemu mlademu bralcu poleg dobre zgodbe ponudi še ščepec splošne izobrazbe; razgibano vsebino domiselno dopolnjujejo ilustracije Damijana Stepančiča, ki zaživijo tudi v obliki stripa. Zgodbo vpeljuje jasna, enostavna in poučna razlaga o naravi mitov, besedilo pa sklepa posebno poglavje, ki argonavte postavi še na slovensko prizorišče. Besedilo zaznamujejo tudi napotila za branje, razlage nekaterih pojmov ter zabavni izmišljeni pregovori.

Tudi delo Na otoku zakladovLucije Štepančič, ponovno z ilustracijami Damijana Stepančiča, je resda zgodba o piratih, a nikakor ne klasična, kaj šele klišejska. V njej tako ni običajnega obstreljevanja s topovi in podobnih piratskih aktivnosti, a kljub svojemu miroljubnemu značaju prinaša napeto dogajanje. Enostavno in skrbno izčiščeno besedilo prinaša tudi majhne duhovitosti, bistven in posrečen domislek, na katerem je zgodba zasnovana, pa se skriva v zamenjavi oziroma neopaznem »križanju« piratov in princa ter prav takšnem »potovanju« zaklada med lastniki.

Bratje in zlate ribice

Dela Dima Zupana so namenjena predvsem otrokom, saj zna ubesediti svet tako otroške domišljije kot njihove realnosti. Zgodbe o Tinčku in treh zlatih ribicah, ki v njegovi domišljiji prevzamejo človeške lastnosti, zrcalijo vsakdanji svet tretješolca, njegovo občasno osamljenost in dogajanje v šoli in doma. Avtor je že v več knjigah pokazal spretnost opisovanja prepleta živalskega sveta s tistim mladih bralcev; tako je tudi tokrat, ko malemu Tinčku življenjska in druga vprašanja pomagajo reševati zlate ribice. Tretjeosebno pripoved tvorijo dvogovori, kar povečuje bralno privlačnost dela, so prepričani v založbi. Delo je ilustrirala Ana Zavadlav.

Nataša Konc Lorenzutti s knjigo Društvo starejših bratov obudi spomine na otroštvo – predvsem tistim, ki so bili v vlogi starejših bratov. Skozi prvoosebno pripoved nam glavni lik Nace predstavi tako pozitivne kot negativne lastnosti omenjene vloge. Zgodba se dogaja tako v šolskem kot v družinskem okolju, kjer nam avtorica z izvrstnim smislom za jezik približa odnose glavnega lika z družinskimi člani in vrstniki. Raba pogovornih in narečnih besed bralca še bolj pritegne, saj s tem avtorica še bolj poudari avtentičnost posameznih situacij, ki smo jih bolj ali manj doživeli vsi.

Premislek družinskih odnosov

Knjiga Kam je izginila Brina? avtorja Tadeja Goloba je živahno, humorno in prepričljivo izpisana prvoosebna pripoved četrtošolke Brine, ki skupaj z bratom Lovrom raziskuje izginotje sosedine psičke, svoje soimenjakinje. Ob napeti detektivski zgodbi pa se pred nami razkriva vsakdanja dinamika ljubeče družine, v kateri ne manjka drobnih prepirov in tipičnih zagat, s katerimi se srečujejo starši in otroci sodobnega časa. Besedilo je bilo lani uvrščeno med finaliste razpisa za nagrado modra ptica za najboljši mladinski roman.

Največkrat nagrajeni in prevedeni problemski crossover roman ene od vodilnih francoskih mladinskih pisateljic Marie-Aude MurailOh, boy! pa opisuje problematične odnose med sorodniki, ki se znajdejo v kočljivem položaju, in izpostavlja njihove šibkosti. Delo je pozitivno naravnano in prikazuje, kako je v tem svetu treba odraščati in živeti, da je mogoče preživeti. Trije otroci, sirote, dokazujejo resničnost dejstva, da je treba stopiti skupaj in da mora biti vedno najpomembnejša družina. Pisateljica skuša skozi nenavadno tematiko prikazati tisto, kar tudi danes muči mlade in se pojavlja v družinskem življenju, denimo bolezen, trpljenje, smrt. Knjiga tako mlade kot starše nagovarja k dialogu in vzajemnemu reševanju družinskih težav. mvo