V veliki sejni tivolski sobi je vladalo prav posebno ozračje, polno pričakovanj. Za vse povabljene novinarje je zmanjkalo sedežev, tako velik odmev je dosegel sklic tiskovne konference ob predstavitvi seznama petindvajsetih hokejskih reprezentantov, ki bodo čez mesec dni nastopali na svojih prvih olimpijskih igrah v Sočiju. Vse oči so bile uprte v selektorja Matjaža Kopitarja, ki je počasi predstavljal adute za najodmevnejši hokejski nastop v zgodovini samostojne države.

Kopitar je uvodoma poudaril, da so se za nekatere igralce razmere glede klubskega statusa v tej sezoni spremenile. »Če nisi na vrhuncu v klubu, ne moreš biti v reprezentanci,« je jasno sporočil Matjaž Kopitar. Okoli vratarjev je bilo najmanj nejasnosti. Robert Kristan, Luka Gračnar in Andrej Hočevar so pod Kopitarjevim vodstvom v zadnjem obdobju standardni člani hokejske vrste, zato bodo vsi potovali v Soči. Predvideti gre, da bosta priložnost najverjetneje dočakala Kristan in Gračnar, čeprav selektor tega še ni javno izjavil. Kopitar bo v ruskem obmorskem letovišču stavil na štiri branilske pare. Ob sedmerici iz sanjskih kvalifikacij v Vojensu ga je z igrami na Češkem najbolj prepričal še Matic Podlipnik, zato bo v Sočiju dočakal ognjeni krst na uradni tekmi članske vrste. Selektor Kopitar je zelo spoštljivo govoril o debitantu in ga označil za »prihodnost naše reprezentance«.

V nadaljevanju je pojasnil, da ni imel težav pri izbiri paradnih dvanajstih napadalcev, da pa je bila konkurenca ostrejša za zadnji dve mesti. »Vsak ima svoje oči, zato bo lahko kdo razočaran,« je stopnjeval napetost in razgrnil, da sta si v primerjavi z Vojensom priložnost zaslužila Miha Verlič in Anže Kuralt, »ker sta v tej zimi najbolj konstantna in imata urejen klubski status«. Zaradi slabše sezone na seznamu ni Roka Pajiča, Luke Bašiča in niti Gašperja Kopitarja, brata prvega zvezdnika slovenske olimpijske zasedbe Anžeta Kopitarja, ki je v zadnjem času večkrat izpostavil, da si želi skupnega družinskega nastopa v Sočiju. Če se bo kateri od igralcev do olimpijskih iger poškodoval, bo selektor posegel po zamenjavah. V čakalnici so že nekateri igralci, a njihovih imen Matjaž Kopitar ni izdal, saj ob morebitnih nepredvidljivih situacijah odloča več dejavnikov, predvsem pa položaj, na katerem igra poškodovani hokejist. Selektor je še pojasnil, da bo strokovni štab v Sočiju popoln, z odpravo bo odpotoval tudi specialist za videoanalizo Aleš Burnik.

Anže Kopitar bo na prizorišče iger prispel najpozneje, šele 8. februarja, torej pet dni pred uverturo z gostitelji Rusi. Če bo Olimpijski komite Slovenije hokejski zvezi zaupal izbor zastavonoše na slavnostnem odprtju, bo to postal kapetan reprezentance Tomaž Razingar. Selektor Kopitar se je med nedavnim več kot enomesečnim obiskom Los Angelesa veliko pogovarjal z ameriškimi novinarji, za katere pravi, da so postali precejšnji simpatizerji Slovenije. Hokejski poročevalci onstran Atlantika so ga vztrajno spraševali o ciljih naše reprezentance v Sočiju. »Odgovoril sem jim, da se nam je nekaj velikega že zgodilo v Vojensu, kar pa še ne pomeni, da bomo šli v Soči na dopust. Zastopati državo na tako velikem tekmovanju je čast in privilegij. Naredili bomo vse za optimalno pripravo. Želimo biti konkurenčni. Imamo skrite želje. Vemo, proti komu igramo, zato bo v predtekmovanju vsaka točka velik uspeh. Zagotovo pa se ne bomo predali,« je bil odločen selektor in dal apel tistim igralcem, ki v Rusiji ne bodo doživeli olimpijskih sanj: »Čez štiri leta bodo igre v Pjongčangu, zato naj mladi trenirajo, delajo, se uvrstijo v reprezentanco in z njo dosežejo naslednji olimpijski nastop.«

Ob robu tiskovne konference je generalni sekretar HZS Dejan Kontrec dal vedeti, da njihova pisarna še ni dobila morebitnih novih finančnih sredstev, o katerih so v olimpijskem komiteju govorili še pred novim letom.

Seznam reprezentantov za olimpijske igre v Sočiju, vratarji (3): Robert Kristan, Luka Gračnar, Andrej Hočevar, branilci (8): Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Andrej Tavželj, Aleš Kranjc, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, napadalci (14): Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič, Marcel Rodman, Jan Muršak, Jan Urbas, Aleš Mušič, Boštjan Goličič, Anže Kopitar, David Rodman, Žiga Pance, Tomaž Razingar, Miha Verlič in Anže Kuralt.