Peter, čestitke za drugo mesto. Kako ste doživeli dan treh kraljev?

Eden najbolj veselih v moji karieri in tudi dolg. Skoki so bili že zelo dobri, a imam še kar nekaj rezerv. Zelo sem vesel, da sem na tekmo prenesel tisto, kar sem pokazal z zmago v kvalifikacijah.

Vse je kazalo, da bo šlo za posebno tekmo velike trojice turneje, a ste jim prekrižali načrte.

Ni bilo nobenih možnosti, da bi imeli svojo tekmo za razvrstitev na stopničkah. Po tekmi smo si na le hitro čestitali, saj smo imeli zaradi velikega števila novinarjev vsi še obilo obveznosti do medijev.

Ali je bilo kaj živčnosti po prvi seriji, ko ste za Diethartom zaostajali dve desetinki točke, tik pred finalnim nastopom pa je Morgenstern skočil 142 metrov?

Med odmorom živčnosti ni bilo, najhuje je bilo, tik preden sem se usedel na zaletno klop. Rdeča luč je po dobrem skoku Morgensterna gorela zelo dolgo, obenem sem iz kričanja množice razbral, da je skočil daleč. Skušal sem le ostati zbran, ker je to prvi pogoj, da se vse izide po željah.

Ali je kaj grenkega priokusa, ker ste prvo zmago v karieri zgrešili za 1,7 točke?

Ne. Dosegel sem najboljšo uvrstitev dosedanjega dela sezone. Forma je na visoki ravni in se še vzpenja. Prišel bo dan, ko bo pred mojim priimkom enica.

V skupnem seštevku turneje ste zasedli četrto mesto. Bili bi še višje, če ne bi bilo spodrsljaja z 19. mestom v Garmischu.

Če ne bilo velike šole v Garmischu, da je potrebna popolna zbranost, na koncu morda sploh ne bil bil četrti. Celo sam sebe sem presenetil s tem, kako visoko sem v skupnem seštevku.

Vaš pogled na zmagovalca novoletne turneje Thomasa Dietharta.

Ne vem, kje so ga pobrali. Neverjetno. Za seboj ima šest tekem svetovnega pokala, pa je že kralj novoletne turneje. Kapo dol njegovemu dosežku, saj je izstopal na turneji. Edina napaka, pa še ta majhna, je bila v Innsbrucku. Odlično je izkoristil položaj, da je bila vsa teža velikih pričakovanj na Morgensternu in Schlierenzauerju. Ker sva vrstnika po letih, sva v mlajših letih verjetno tekmovala skupaj, vendar se ga ne spomin.

Običajno so tisti, ki so uspešni na novoletni turneji, v ospredju tudi v nadaljevanju sezone.

Na novoletni tekmi je, če prištejem še kvalifikacije, v desetih dneh osem tekem. To je velik psihični in te-lesni zalogaj za tekmovalce. Če ti steče tukaj in padeš v ritem uspehov, ni vrag, da jih ne bi zadržal v na-daljevanju.

Janus pravi, da spadate med tekmovalce, ki potrebujejo nekaj več časa za vžig motorjev. V dosedanji karieri na prelomu leta še nikoli niste bili tako visoko.

Zame je velik izziv, da čim prej ujamem vrhunsko formo. Začetek sezone se kljub drugačnim načrtom ni izšel po mojih željah.