Slovenski rokometaši v nedeljo v Rdeči dvorani proti Luksemburgu kljub visoki zmagi s 37:26 še zdaleč niso blesteli, saj so prvič povedli šele v dvajseti minuti, na začetku tekme pa dvakrat zaostajali za tri zadetke. Na vprašanje, ali so Slovenci nasprotnika vzeli nekoliko neresno in podcenjevalno, Dragan Gajić v smehu odgovarja: »To je vprašanje za milijon dolarjev. Ko nekaj dni prej istega nasprotnika na njegovem igrišču premagaš z dvajsetimi zadetki razlike, podzavestno pride v glavi do prevelike sproščenosti. In to se je videlo tudi na igrišču v Velenju. Glede na veliko kakovostno razliko smo tekmo le rutinsko oddelali in vanjo nismo vložili preveč moči, energije, čustev, želje in motiva. Po eni strani to seveda ni prav, a po drugi smo vse to privarčevali za odločilni tekmi s Švico in Ukrajino.«

Popularni Gajo je bil s petimi zadetki skupaj z Borutom Mačkovškom prvi strelec slovenske izbrane vrste, vseh pet pa je dosegel v prvem polčasu: prvega za Slovenijo v prvi minuti in zadnjega v trideseti. Že pred obračunom z Luksemburgom je izvedel za tesno zmago Ukrajine v Švici (32:31), ki je bila tudi zanj presenečenje. »Pričakoval sem, da bodo Švicarji na domačem igrišču premagali Ukrajince. Še posebno, ker so le nekaj dni prej na gostovanju v Zaporožju iztržili neodločen izid, točka pa bi bila zanje zelo pomembna v boju za prvo mesto v skupini,« pravi Gajić, ki je po štirih krogih najboljši strelec reprezentance Slovenije in tretji na lestvici strelcev celotnih kvalifikacij za SP 2015. Dosegel je 28 golov (po pet proti Švici, Ukrajini in proti Luksemburgu doma ter kar 13 na prvi tekmi v Luksemburgu), pred njim pa sta le Izraelec Chen Pomeranz (35) in Ukrajinec Sergej Onufrijenko (34).

Poraz Švice slabši za nas

S porazom proti Ukrajini so Švicarji pod vodstvom novega selektorja Rolfa Bracka, ki je po desetih letih ostal brez službe v nemškem klubu Balingen, izgubili vse možnosti za prvo mesto v skupini 3, ki edino pelje v junijske dodatne kvalifikacije za SP. Švicarji so sredi drugega polčasa še vodili s plus štiri, a jih je z desetimi goli uničil Onufrijenko. Toda švicarski neuspeh je lahko dvorezen meč, kajti na četrtkovi tekmi proti Sloveniji v Schauffhausnu bodo lahko gostitelji igrali povsem sproščeno in neobremenjeno. »To, da zanje tekma ne odloča o ničemer, je slabše za nas. Švicarji nimajo česa izgubiti, sočasno pa lahko nam zelo zagrenijo življenje. A že večkrat sem dejal, da se ne smemo obremenjevati z drugimi reprezentancami in razpleti drugih tekem, ampak gledati le nase in na svojo igro. Mi se ne bojimo nikogar, ampak le samih sebe,« opozarja 29-letni Gajić, ki je v reprezentančnem dresu doslej zbral 122 nastopov in dosegel 438 zadetkov.

Ko je Slovenija novembra lani v Zaporožju izgubila proti Ukrajini (28:32) in je selektor Boris Denič na kriznem sestanku z igralci takoj po tekmi ponudil odstop, je Gajić (zaradi odsotnosti kapetana Uroša Zormana) prevzel vlogo glavnega pogajalca. »Drug drugemu smo si vse povedali v obraz in sklenili, da Denič uživa naše zaupanje in da bo odslej s strani igralcev drugače. Že na začetku priprav v Zrečah pred koncem lanskega leta je bilo čutiti drugačno energijo, zanos, spet delujemo kot prava klapa na igrišču in izven njega,« opisuje Gajić, oče hčerke Elle. Zaveda se, da bi bila druga zaporedna neuvrstitev na veliko tekmovanje (po EP 2014 na Danskem) katastrofa za slovenski rokomet, a dodaja: »Ni dvoma, da smo daleč najkakovostnejša reprezentanca v tej skupini, čeprav od lanskega SP v Španiji ne blestimo. Toda to, kar je na papirju, moramo potrditi tudi na igrišču. Zdaj ni več popravnih izpitov in kalkulacij, mi moramo premagati tako Švico v gosteh kot Ukrajino doma.«

Prvi strelec francoske lige

Na klubski ravni Celjan blesti v dresu francoskega Montpellierja, toda precej slabše gre njegovemu klubu. Gajić je z naskokom prvi strelec francoske lige: na 13 prvenstvenih tekmah je dosegel kar 110 zadetkov, kar pomeni fantastično povprečje skoraj 8,5 gola na tekmo, vrhunski pa je tudi njegov izkoristek strelov na gol – skoraj 78-odstoten. »Stroj za gole« so ga poimenovali francoski mediji, v zadnjem času pa je dobil dve laskavi priznanji. Ugledni športni časnik L'Equipe ga je na položaju desnega krila uvrstil v idealno sedmerico domačih in tujih igralcev, ki so si v letu 2013 rokometni kruh služili v Franciji, izbran pa je bil tudi v ekipo za premierno tekmo zvezd v deželi olimpijskih prvakov. »Gajić je trenutno na desnem krilu verjetno najboljši realizator na svetu,« o Celjanu meni legendarni Gregory Anquetil, ki je več kot desetletje blestel na desnem krilu v reprezentanci Francije.

Montpellier je nepričakovano ostal brez nastopa v letošnji evropski ligi prvakov, potem ko ga je septembra v kvalifikacijah povabljencev izločila poljska Wisla Plock: v Montpellierju so Francozi zmagali z 29:27, a na Poljskem izgubili s 23:28. V domači ligi je Montpellier (zanj igrajo še trije Slovenci: Vid Kavtičnik, Jure Dolenec in Matej Gaber) po trinajstih krogih tretji z 19 točkami, pred njim pa sta na prvem mestu Dunkerque in PSG s po 21. »Pričakovali smo, da bomo pred novim letom višje na lestvici. A glede na igre in poraze, ki jih ni bilo malo, je vse skupaj videti še kar v redu. V ligi je še vse odprto, naša prednost pa je v tem, da tako Dunkerque kot PSG v drugem delu prihajata v Montpellier,« ostaja optimist Gajić, ki v nogometu navija za madridski Real. Čeprav je za njim verjetno najboljša polsezona v karieri, potihoma razmišlja – čeprav se tam z družino odlično počuti – tudi o morebitnem odhodu iz kluba na jugu Francije, s katerim mu po letošnji sezoni poteče pogodba.