Blue monday naj bi prvi uveljavil britanski akademik in psiholog Cliff Arnall. Današnji datum je izbral na podlagi izračunov različnih faktorjev, ki vključujejo domnevne posameznikove dolgove, propadle novoletne zaobljube in oddaljenost od Božiča.

Znanstveniki so si letos pomagali tudi z analizo preko dveh milijonov tvitov. Zaključili so, da se bo danes na omenjeni platoformi pojavilo vsaj petkrat več negativnih objav, kot kakšen drugi dan v letu. Letos je za negativno nastrojenost zaslužno še vreme, ki ponekod preseneča z izjemno mrzlo zimo, drugod s poplavami, pri nas pa denimo z nadpovprečno visokimi temperaturami. Ugotovili so celo, da se bodo moški počutili še nekoliko slabše kot ženske.

Pravniki na drugi strani razkrivajo, da na današnji dan pričakujejo največ novih sodnih postopkov in največ ločitev. Glede na podatke britanske spletne strani Divorce Depot se med božičnimi prazniki spre 1.8 milijonov britanskih parov, kar je v večini primerov posledica prekomernega uživanja alkohola, nerazumevanja s širšo družino ali pa finančnega bremena.

Znanstveniki ob tem dodajajo, da bo med ljudi prinesel največ sreče prvi sončni konec tedna v letu, po sreči pa mu sledil predbožični večer.