Jaka Hvala (131,5 in 125,0 m/252,4) je bil 22., Jurij Tepeš (126,0 in 126 m/242,6 točke) 27., Robert Kranjec (129,5 in 121,5 m/238,8) pa 28. Po prvi seriji je nastope na turneji štirih skakalnic končal Jernej Damjan, ki je osvojil 39. mesto, Rok Justin in Tomaž Naglič pa se nista prebila iz kvalifikacij.

Diethart je s skupno zmago nasledil rojaka Gregorja Schlierenzauerja, ki je zmagal v letih 2011/12 in 2012/13. Avstrijci so končno zmago slavili petič zapored, skupno pa 15. Za skupnim zmagovalcem so se zvrstili Morgenstern na končnem drugem, Švicar Simon Ammann na tretjem in Prevc na četrtem mestu.

Diethart je bil najboljši že po prvi polovici tekme, ko je imel pred Prevcem dve desetinki točke prednosti. V drugem skoku je slovenski skakalec pristal pri 138,5 metra in prevzel vodstvo, vendar je Diethart zmogel še meter in pol več ter skočil na sam vrh. Prevc je tako na drugi tekmi letošnje novoletne turneje stal na stopničkah; tretji je bil na prvi tekmi v Oberstdorfu.

»Zmeraj se je boril«

Sanjsko se je turneja štirih skakalnic končala za 21-letnega Dietharta, debitanta, ki je postal drugi najmlajši skupni zmagovalec (najmlajši ostaja Finec Janne Ahonen). Nase je opozoril v letošnji sezoni, ko je v Engelbergu osvojil šesto in četrto mesto, nato pa zablestel v Oberstdorfu, kjer si je skupaj s Prevcem delil tretje mesto. V Garmisch-Partenkirchnu je prvič stopil na najvišjo zmagovalno stopničko, na predzadnji tekmi v Innsbrucku je bil peti, na sklepnem dejanju v Bischofshofnu pa je drugič v karieri stopil na vrh zmagovalnega odra.

"Navdušen sem. Otroške sanje so se mi uresničile. To je dokaz, kako hitro se lahko stvari spremenijo v smučarskih skokih," so bile prve besede Dietharta. Navdušen je bil tudi njegov oče Gernot: "Za mojo družino je to nekaj neverjetnega, da smo pustili fantu skakati, čeprav živimo na območju, kjer ni hribov. Bili so padci, nagnali so ga iz ekip. Ampak zmeraj se je boril."

Janus upa, da bo uspeh Prevca podžgal tudi ostale

Dobro pripravljenost v olimpijski zimi je potrdil Prevc, ki je na prvi tekmi skočil na tretje mesto in napovedal boj za najvišja mesta v skupnem seštevku. V Garmischu je na drugi tekmi osvojil 18. mesto, nato pa v Innsbrucku končal na šestem mestu, v Bischofshofnu pa na drugem.

"Čestitke Petru. Vesel sem, da je na zadnji tekmi turneje na stopničkah. Prvi trije v seštevku turneje si to mesto zaslužijo. Bili so bolj konstantni skozi vse tekme. Peter ni naredil spodrsljajev, temveč je imel nekoliko več nihanj. V tem trenutku je bilo četrto mesto maksimum, kar se je dalo iztržit," je dejal glavni trener Goran Janus in o ekipi dodal: "Upam, da bo to ostale podžgalo. Nihamo v formi, posamezni skoki so dobri, potem slabši. Te napake bo treba čim prej odpravit."

Poleg Dietharta sta sicer na turneji zmagala še Švicar Simon Ammann (Oberstdorf) in Finec Annsi Koivuranta (Innsbruck).