Sredin dogodek je eden iz serije razstav Skozi objektiv, ki jih pripravljata Arne Hodalič in Mare Lakovič. Rdeča nit bo sproščen pogovor z Jako Gasarjem o njegovih fotografijah, ki predstavljajo tri sklope - prvi govori o njegovem rodnem mestu Jesenicah, drugi prikazuje Wall Street le nekaj mesecev po začetku finančne krize, osrednja tema tretjega pa je romska družina, ki si je bila primorana ustvariti bivališče sredi gozda, pod polivinilom.

»Fotografije z Wall Streeta prikazujejo sam epicenter začetka finančne krize, Jesenice pa so moj največji projekt do sedaj. Tu sem se predvsem osredotočil na železarno, hokej in muslimane. Tretji sklop pa prikazuje romsko družino s petimi malimi otroki, ki so si bili zaradi nasilja v njihovem naselju primorani bivališče najti sredi gozda. Pod vejami in polivinilom so si ustvarili dom, vendar je po koncu oktobra že izginila vsaka sled za njimi. Takrat se je namreč zbudila socialna služba, ki jim je želela odvzeti otroke.«

Wall Street. Foto: Jaka Gasar

Na razstavi bo na ogled postavljenih trideset fotografij, vse pa so zajete v črno beli tehniki. Gasarju je namreč ta slog najbolj blizu, in kot pojasnjuje, že med samim fotografiranjem vidi končno podobo motivov v črno belih barvah. Ta način je po njegovem mnenju najbolj pristen.

Gasar je nedavno tudi prejel nagrado Novinarske nagrade čuvaj/watchdog za izjemen dosežek v novinarski fotografiji. Kot so zapisali, da na fotografiji ujeti trenutek med poplavami, izkazuje močan osebni, tudi fizični napor avtorja, ki se je podal v naplavljajoč vodni tok in zabeležil starčevo reševanje hišnega ljubljenca. Čist, dinamičen kader izkazuje ljubezen in moč človeka v boju s podivjano naravo.

Bazen, Jesenice. Foto: Jaka Gasar

Motiv z ulice. Foto: Jaka Gasar