Namestitev programske opreme brez licence je kupcem lani svetovalo le okoli pet odstotkov podjetji, predlani pa je bilo takih 11 odstotkov. Ti so kupcem svetovali, naj si piratsko programsko opremo priskrbijo sami.

Pri skoraj štirih odstotkih obiskanih podjetij pa so bili trgovci ob prodaji računalnika pripravljeni priskrbeti tudi piratsko programsko opremo samo, kar je sicer za dve odstotni točki manj kot predlani. Namestitev na kupljeni računalnik so ponudili bodisi za plačilo bodisi kot brezplačno storitev ob nakupu, so zapisali pri BSA.

Stopnja piratkse opreme 46 odstotna

BSA, ki se bori proti nelegalni uporabi programski opreme, sodeluje tudi s tržnim inšpektoratom, ki opravlja redna letna preverjanja uporabe programske opreme v podjetjih.

V svojem poročilu za leto 2012 je inšpektorat ugotovil nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega programa pri kar 42 odstotkih pregledanih subjektih, so zapisali v BSA. Globalna raziskava piratstva programske opreme za leto 2011 analitske hiše IDC pa kaže, da je bila v Sloveniji ob zadnjem merjenju stopnja piratstva programske opreme 46-odstotna, tržna vrednost nelegalne programske opreme pa je znašala 37 milijonov evrov.

Uporaba nelegalne programske opreme prinaša številna tehnična in varnostna tveganja, poleg tega pa tvegajo podjetja z uporabo tovrstne programske opreme tudi svoj ugled, opozarjajo v BSA. Z uporabo piratske programske opreme je ogrožena varnost uporabnikov, predvsem zaradi pogosto vsebovane škodljive in vohunske programske opreme. Študije namreč ugotavljajo, da kar 78 odstotkov piratske programske opreme, ki jo uporabniki prenesejo s spleta, vsebuje vohunsko programsko opremo.

30 tisoč evrov najvišja poravnava do sedaj

Poleg izvajanja programa skrivnih nakupov ter dejavnosti osveščanja in izobraževanja glede uporabe legalne programske opreme BSA avtorske pravice svojih članov ščiti tudi s pravnimi ukrepi. V zadnjih dveh letih in pol je BSA v Sloveniji tako sklenila 20 izvensodnih poravnav.

"Nedavni primeri, kakršna sta primera podjetja Menart iz Slovenskih Konjic, s katerim je bila sklenjena poravnava v višini 30.000 evrov, kar predstavlja najvišjo izvensodno poravnavo zaradi uporabe nelegalne programske opreme pri nas, ter ljubljansko podjetje Sosed - računalniška enota, proti kateremu je bil zaradi prodaje in nameščanja nelegalne programske opreme na Okrajnem sodišču v Ljubljani vložen obtožni predlog, dokazujeta, da bo BSA tudi v prihodnje ščitila avtorske pravice svojih članov, v kolikor bodo kršene," so zapisali v organizaciji.