Vonnova se je huje poškodovala februarja lani na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Njen cilj v olimpijski sezoni 2013/14 je bil dobra priprava na tekme na Krasnaji Poljani v Sočiju. Za igre v Rusiji je 29-letni Američanki z navijači sicer uspelo oblikovati olimpijsko čelado, ki po barvah spominja na snežnega leoparda, a njene smuči trenutno počivajo v kotu.

Kolenske vezi ponovno strgane

Štirikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala si je novembra na treningu v Copper Mountainu vnovič poškodovala vezi. Sprva je bilo govora o lažji poškodbi, zato je kmalu znova začela trenirati, nastopila v Lake Louisu, v Val d'Iseru pa se je pokazalo, da je poškodba hujša in da koleno ne zdrži tekmovalne obremenitve. Novi pregledi so pokazali, da so kolenske vezi strgane in Vonnova se je odločila, da bo s posebnimi terapijami do Sočija skušala zaceliti poškodbo.

"Lindsey skuša vse, da bi s pomočjo trdnejših mišic vrnila stabilnost kolenu," je povedal Patrick Rimi iz ameriške reprezentance in dodal: "Hvala bogu je z meniskusom vse v redu." A terapija ostaja dvomljiva, saj bi morala tekmovalka na operacijo, s tem pa bi bila sezona izgubljena, saj bodo v Sočiju prvi smukaški treningi na sporedu že čez mesec dni. Rimi ob tem dodaja, da mu je žal, ker so zdravniki težo poškodbe ugotovili šele tako pozno, sicer bi lahko olimpijsko sezono načrtovali drugače.

Bo v Sočiju nastopila s strganimi vezmi?

Tudi tveganje, da bi tekmovalka v Sočiju nastopila s strganimi vezmi, je veliko. "Treba je gledati dolgoročno. V primeru padca bi to lahko imelo za Lindsey dolgoročne posledice. Mladi športnici nastopa nikakor ne bi dovolili," pravi Rimi. A pri Vonnovi, zmagovalki 59 tekem svetovnega pokala, je stanje drugačno, tekmovalka pa ima tudi številne sponzorske pogodbe, zaradi katerih se skorajda mora pojaviti na vrhuncu sezone ob Črnem morju.

A čas se tekmovalki počasi izteka. Američanka je načrtovala vrnitev v Cortini sredi januarja, ki ni več realna, kar bi pomenilo, da bi Američanka v Sočiju nastopila brez smukaške generalke. "To je možno. Smuk v Sočiju ni tako težak. Vse pa je odvisno samo od poškodbe kolena. Če bo šlo, bo nastopila, če ne, pač ne," dodaja Rimi.