Je bila to realnost ali je Slovenija zmožna več?

Reprezentanca je zmožna več, čeprav so dejavniki, kot so poškodbe, vplivali na našo igro. Prisiljeni smo bili, da smo poskušali različne opcije, kljub temu pa smo bili proti Srbom do konca blizu.

Potem je prav, da ima slovenska javnost velika pričakovanja?

Na pričakovanja javnosti nimam vpliva, zahtevam pa, da hočemo največ v reprezentanci. To velja za strokovni štab, zvezo in igralce. V preteklih dneh sem govoril s selektorjem Finske Tuomasom Sammelvuom, ki ne razume naše neučakanosti po vrhunskem rezultatu. Finci so za polfinale na evropskem prvenstvu potrebovali enajst let načrtnega dela z isto skupino fantov. Pri nas je ta ekipa skupaj štiri leta. Če kaj takšnega pove Tuomas, ki je eden najboljših odbojkarjev vseh časov, potem imam malce več upanja.

Slovenija ima dva dobra podajalca, a organizacija igre ne steče. Zakaj?

Ne dva, imamo štiri dobre podajalce, a na uradnih turnirjih moramo igrati bolje. Ne preostane nam drugega, kot da iščemo nove priložnosti, da se bomo na težkih tekmah počutili bolj udobno. Mi v enem letu odigramo toliko težkih dvobojev, kot jih reprezentance v svetovni ligi v dveh tednih. Toda enkrat bo počilo in bomo prišli zraven. Takrat bodo fantje veliko lažje živeli sami s sabo.

Kaj pa za stroko pomeni primer Vidiča? Manj ko trenira, bolje igra.

Z Matejem sva o njegovi dvojni službi veliko govorila. Oba se strinjava, da na dolgi rok ne bo šlo. Toda s tem, ko je dobil dopoldansko službo, si je rešil eksistenčni problem, zato igra bolj sproščeno.

Kako širok kader ima Slovenija v igralcih, ki tokrat niso bili zraven?

Najti bomo morali najti mlade igralce in jim dati priložnost. Primanjkljaj imamo na položaju korektorja, saj nimamo nekoga, ki bi pomagal Mitji Gaspariniju in Alenu Šketu. Enako velja za blokerje. Ne vem, koliko časa bo igral Vidič, ne vem, kako bo poškodbo pozdravil Alen Pajenk, in ne vem, kako dolgo bo ob težavah s hrbtenico zdržal Matevž Kamnik. Zadaj je nekaj mladih, a so popolnoma brez izkušenj in še v svojih klubih niso nosilci.

Kakšen je vaš status v reprezentanci?

Situacija ostaja enaka. O mojem odhodu se nismo pogovarjali, sodelovanje pa bomo kvečjemu prekinili na mojo željo, za kar pa skoraj ni možnosti.

Pa vam ustreza, da se dogovarjate samo za vsako naslednjo akcijo?

Po eni strani bi bilo super, da bi imel dolgoročno pogodbo, a po drugi strani smo v reprezentanci skoraj prostovoljno. Odvisni smo od drugih služb. Če bom slučajno šel v drug klub in ta klub ne bo dovolil moje reprezentančne odsotnosti, lahko pride do težav. Zagotovo bi bilo lažje, če bi bil samo selektor, a kaj takega v Sloveniji ni možno.

Imate podporo med igralci?

O tem sem prepričan. Kajti če ne bi imel podpore, bi fantje svoje nezadovoljstvo hitro pokazali. Trenutno je še vedno vse v mojih rokah, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa bomo do igralcev še malce bolj ostri. Bolj podrobno bomo razdelili vloge v napadu, kar je naloga strokovnega štaba.

Toda opazno je nezadovoljstvo Dejana Vinčića, ker malo igra.

Seveda je nezadovoljen, saj je navajen, da podaja in da vleče reprezentanco najprej. Vsi vemo, da rad igra proti Srbiji, kar so zanj čustvene tekme. Ga povsem razumem, toda jaz sem se odločil drugače. vra