Prava psihološka vojna za skupno zmago se je začela že včeraj s trikom Švicarja Simoma Ammanna, kar je očitno uvod v pravi triler, ki se obeta danes. Prvi zasledovalec Avstrijca Thomasa Dietharta si je vzel prost dan in se sploh ni pojavil na skakalnici, igra številk pa je pripeljala do tega, da se bosta glavna favorita med seboj spektakularno udarila v paru. Diethart je z drugim mestom v kvalifikacijah za Prevcem potrdil dobro formo, Morgenstern je bil deveti, Ammann pa v pohodu na edino lovoriko, ki je še nima v karieri, stavi na dobre izkušnje z Bischofshofnom. »Bischofshofen mi precej bolj leži kot Innsbruck. Končno sem našel pravi položaj v počepu, da lahko na vsaki tekmi napadem na vso moč. Odločale bodo malenkosti. Morda tudi nekaj energije, ki sem jo prihranil v nedeljo,« od samozavesti prekipeva štirikratni olimpijski prvak Simon Ammann. »Če gledamo le tehniko skokov, je Diethart že zdaj zmagovalec. A na turneji odločajo številni dejavniki od vetra do psihološke pripravljenosti,« je napoved kralja zadnjih dveh turnej Gregorja Schlierenzauerja.

Hvala gre sam sebi na živce

Slovenski tabor ima predvsem zaradi dobre forme Prevca močnega aduta za najboljšo deseterico. Razpoloženje drugih zelo niha iz dneva v dan v skladu z dosežki na skakalnici. Če je bil Kranjec po 25. mestu v Innsbrucku brez občutkov, je bil včeraj v Bischofshofnu (11. mesto v kvalifikacijah) precej boljše volje. »Temelji so postavljeni. Če bi bili izidi boljši, bi šel v tekmo še bolj samozavesten. Za nekatere novosti glede tehnike bo še treba brusiti na treningu, za katerega pa zaradi zgoščenega ritma tekem skoraj ni časa,« je povedal 32-letni Robert Kranjec, ki se že veseli naslednje postaje svetovnega pokala – poletov na Kulmu. Jaka Hvala hodi po robu dobitnikov točk (28. mesto v Innsbrucku) in se vrti v krogu, čeprav študira in preizkuša različne stvari. »Bolj ko gledam posnetke svojih skokov, bolj si grem na živce. Moje skakanje ni več za nikamor. Na imitacijah je vse super, na skakalnici pa sem vseskozi v istem krogu,« je bil vidno zamorjen Jaka Hvala po včerajšnjem 34. mestu v kvalifikacijah. Zelo podobno razmišlja Jurij Tepeš (29.), ker s trenutno ravnijo skokov nikakor ne more priti niti blizu najboljšim. Jernej Damjan (38.) je bil vesel, da je znova preživel kvalifikacije, saj je bil v Innsbrucku le gledalec kar v prostoru, kjer skakalci čakajo na nastop. Tomaž Naglič je v 24 urah občutil vso krutost skokov od uspeha do neuspeha. Potem ko je v Innsbrucku s 17. mestom dosegel najboljšo uvrstitev kariere, je v Bischofshofnu izpadel v kvalifikacijah, v katerih je bil neuspešen še Rok Justin, ki ga bo na naslednji tekmi zamenjal Nejc Dežman.

Finec Koivuranta za zgodovino

Napovedi o orkanskem vetru v Innsbrucku se sicer niso uresničile, a uvrstitve so bile skoraj premo sorazmerne z njegovo hitrostjo in smerjo, potem ko so finalno serijo zaradi številnih prekinitev in slabe vidljivosti, saj se je mračilo, prekinili devet tekmovalcev pred koncem. Kakšna živčna vojna je bila tekma na skakalnici Bergisel, je bilo razvidno iz napetosti trenerjev na tribuni, gest nekaterih asov na čelu z Ahonenom po ponesrečenih skokih in zaposlenostjo direktorja svetovnega pokala Walterja Hoferja, ki je letal gor in dol ter vmes komuniciral kar po štirih radijskih zvezah, ki jih je imel obešene okrog vratu.

Finec Anssi Koivuranta je spisal novo poglavje za zgodovino. Postal je prvi, ki je zmagal na tekmah za svetovni pokal v nordijski kombinaciji (sedem zmag) in smučarskih skokih. Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala (2008/2009) se je moral zaradi zdravstvenih težav (okužba z bakterijo) odpovedati smučarskemu teku in se vrnil v skoke, kjer je tudi začel športno kariero. »Tako sem bil osredotočen na svoj skok, da sploh nisem vedel za odpoved. V prostoru, kjer čakamo na nastop, sem ostal sam, in ko sem začudeno pogledoval, kaj se dogaja, je pristopil nekdo in mi povedal, da je tekme konec. Zmaga je plod sreče z vetrom in dobrega skoka. Sem srečen, lačen in utrujen. Težko je primerjati zmage v skokih in nordijski kombinaciji, ker gre za dva različna športa. Skupno jima je to, da je v obeh lepo stati na stopničkah,« je bil za Finca izjemno zgovoren 25-letni Anssi Koivuranta, ki je med najbolj priljubljenimi športniki v svoji domovini.