Poleg celoletnih vinjet naj bi v skladu z evropskim pravom voznikom ponudili tudi vinjete za krajše obdobje, na primer en teden ali en mesec, načrte novega nemškega ministra za promet Alexandra Dobrindta povzema Spiegel. Predlog zakona, s katerim bi uvedli vinjete, naj bi minister predstavil še letos, tehnično pa naj bi bile cestnine uvedene leta 2015.

Nemška koalicijska partnerica Krščanskosocialna unija (CSU) želi uvedbo vinjet, s katerimi bi vozniki iz tujine prispevali v blagajno za popravilo postaranih nemških avtocest. Nihče v koaliciji pa ne želi dodatno obremenjevati nemških voznikov. Ker evropsko pravo prepoveduje diskriminacijo glede na nacionalnost, še ni jasno, na kakšen način bi uvedbo cestnin sploh lahko izpeljali.

Po navedbah Dobrindta naj bi letna vinjeta stala 100 evrov. CSU je predlagala razbremenitev nemških voznikov z znižanjem davka na vozila, a številni lastniki novih manjših vozil trenutno plačujejo manj kot 100 evrov davka, opozarja dpa. Električni avtomobili, za katere trenutno Nemci sploh ne plačujejo davka na vozila, pa naj bi bili v skladu z Dobrindtovim načrtom oproščeni plačila cestnine.