Največ pridobil Bill Gates

Največ je lani pridobil ustanovitelj ameriškega tehnološkega velikana Microsoft Bill Gates, ki je od mehiškega investitorja Carlosa Slima maja znova prevzel naziv najbogatejšega Zemljana. Premoženje 58-letnega tajkuna se je povečalo za 15,8 milijarde dolarjev na 78,5 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je Gates, ki je sicer znan po dobrodelnosti, na račun Microsofta ustvaril manj kot četrtino bogastva. Večino sredstev ima v družbi Cascade Investment, prek katere ima v lasti deleže v skoraj 40 družbah, ki kotirajo na borzi, in več zaprtih družbah, kot je hotelska veriga Four Seasons.

Največja rast v tehnološki industriji

Največjo rast premoženja so lani zabeležili v tehnološki industriji, ki je beležila 28-odstotno rast. Med 300 Zemljani, ki so se uvrstili na lestvico najbogatejših, jih je lani le 70 zabeležilo neto izgubo premoženja.

»Bogatejši bodo letos postali še bogatejši. Obrestne mere bodo ostale nizke, delniški trgi bodo še naprej rasli,« je rezultate komentiral milijarder ter ustanovitelj nepremičninskega in energetskega konglomerata Red Apple Group John Catsimatidis.